Έπεσε σε κώμα, έφτασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο αλλά έκλεισε κοροϊδευτικά το μάτι στον Χάρο και γύρισε πίσω στη ζωή πιο δυναμική και αισιόδοξη από ποτέ. Η Κατερίνα Βρανά δηλώνει πια μια χαρά και εξηγεί πως οι δυσκολίες είναι για να υπάρχουν, αλλά όχι για να μας χαρακτηρίζουν.

Περίπου 5 χρόνια μετά από την περιπέτεια υγείας που πέρασε, ενώ ήταν σε περιοδεία στη Μαλαισία, η stand up comedian δεν έχει χάσει ούτε λεπτό το γέλιο της και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Glorious: Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ’ τη γη». Μια παράσταση που παρουσιάζει την ιστορία της Florence Foster Jenkins μιας φάλτσας σοπράνο η οποία όπως τονίζει η Κατερίνα Βρανά «νόμιζε ότι ήταν γαμάτη».

Κατερίνα Βρανά

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και ενώ θυμάται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στη Μαλαισία το 2017 η Κατερίνα Βρανά αναφέρει: «Όταν ήμουν σε κώμα καταλάβαινα… αλλά δεν είχα ιδέα πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά, αυτό το σκέφτηκα πολύ αργότερα αλλά μέσα μου έλεγα ”ω ρε φίλε τι έγινε τώρα”».

«Όταν όμως ξύπνησα είπα ”αυτό θα γίνει πολύ καλή παράσταση”. Ήταν πολύ σουρεάλ. Το συναίσθημα βέβαια ”τι έγινε ρε φίλε” συνεχίζω να το έχω εδώ και πέντε χρόνια αλλά αυξομειώνεται» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Έλαβα μέρος σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό για τον ”Καλύτερο Κωμικό του Κόσμου” που διοργανώθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα comedy clubs της Αμερικής και ήθελε να αναδείξει το stand up comedy στις χώρες που δεν το έχουν παράδοση. Ο διαγωνισμός έγινε το 2017 και κατάφερα να βγω τρίτη στον κόσμο και πρώτη γυναίκα κωμικός. Τότε ο νικητής του διαγωνισμού ο οποίος ήταν από τη Μαλαισία με κάλεσε μαζί με τους άλλους πρώτους κωμικούς της διοργάνωσης για μία περιοδεία στη χώρα του» τονίζει η Κατερίνα Βρανά.

Κατερίνα Βρανά

«Ενώ ήμασταν στον τρίτο σταθμό της περιοδείας μας στην πόλη Μαλάκα της Μαλαισίας και όλα κυλούσαν ήρεμα άρχισα να μην νιώθω καλά. Έτσι πήγα στον γιατρό που αρχικά νόμιζε πως είχα σκωληκοειδίτιδα» προσθέτει εξηγώντας πως είχε κάποιες περιέργειες ενοχλήσεις αλλά δεν τους είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία από το 2016.

Λίγες όμως ώρες αργότερα η κατάσταση της επιδεινώθηκε και έτσι η stand up comedian πήγε ξανά στο νοσοκομείο και οι γιατροί αφού πρώτα είδαν πως δεν φταίει η σκωληκοειδίτιδα την κράτησαν ώστε να την παρακολουθήσουν.

«Είχα διάτρηση εντέρου και έπαθα σηψαιμία που οδήγησε σε σηπτικό σοκ και σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι γιατροί με έριξαν αμέσως σε κώμα προσπαθώντας να με σώσουν και με σώσανε, με την περιπέτειά μου όμως να ξεκινάει» επισημαίνει η Κατερίνα Βρανά και συμπληρώνει «νόμιζα πως το σώμα μου άρχισε να με αφήνει».

«Έμεινα σε κώμα δύο εβδομάδες, σχεδόν πέθανα»

Η Κατερίνα Βρανά έμεινε σε κώμα για δύο εβδομάδες αλλά τα κατάφερε αν και όπως εξηγεί υπήρχαν πολλές φορές που σχεδόν… πέθανε.

«Όταν ήμουν σε κώμα είχα συναίσθηση του πού βρίσκονται, ήξερα τι συνέβαινε» αναφέρει υπογραμμίζοντας πως καταλάβαινε σχεδόν τα πάντα αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει.

«Οι πρώτες μου σκέψεις μόλις ξύπνησα από το κώμα ήταν πως αυτό που συνέβαινε ήταν γαμάτο και θα γίνει μια πολύ καλή παράσταση» λέει σημειώνοντας πως έτσι και έγινε καθώς όταν συνήλθε περίπου δύο χρόνια μετά τη νοσηλεία της σε Ελλάδα και Μαλαισία μίλησε για την περιπέτεια της υγείας με τον δικό της τρόπο ανεβάζοντας την παράσταση «Staying alive – Σχεδόν Πέθανα».

«Με το που ένιωσα πως η ομιλία μου άρχισε να είναι κάπως καθαρή και ότι μπορώ να ανέβω στη σκηνή με αμαξίδιο το έκανα αμέσως» δηλώνει στο Newsbeast η Κατερίνα Βρανά.

Κατερίνα Βρανά

Αυτή τη στιγμή η κωμικός αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα όρασης αλλά και ισορροπίας τα οποία ελπίζει πως σταδιακά θα αποκατασταθούν. «Οι γιατροί δεν ξέρουν που μπορεί να φτάσει η κατάσταση, έχω θέμα με την ισορροπία μου και τον συντονισμό που σημαίνει πως ό,τι χρειάζεται συντονισμό, όπως είναι η ομιλία, οι κινήσεις των χεριών αλλά και το περπάτημα μου είναι δύσκολο. Το σώμα μου δυσκολεύεται και να με κρατήσει όρθια και να κουνιέμαι» σημειώνει.

«Τα πράγματα ναι μεν καλυτερεύουν αλλά δεν ξέρω μέχρι που μπορούν να καλυτερεύουν. Δυστυχώς το ένα δυσκολεύει το άλλο. Η όραση είναι πολύ σημαντική για να νιώθεις ασφαλής, για παράδειγμα όταν δεν βλέπεις καλά η ισορροπία δυσκολεύει και εγώ είμαι καθημερινά έτσι. Στο περπάτημα δεν με βοηθούν λοιπόν και η ισορροπία αλλά και η όραση» τονίζει.

Κατερίνα Βρανά

«Δεν σκέφτομαι πώς θα ήθελα να είμαι, σκέφτομαι μόνο τι θα ήθελα να κάνω με τη ζωή μου. Έχω στόχους. Ρεαλιστικά θέλω να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου, να κάνω παραστάσεις διεθνώς. Από υγεία ό,τι είναι να γίνει να γίνει αλλά είμαι πραγματικά καλά» υπογραμμίζει η Κατερίνα Βρανά γελώντας.

«Το θέμα είναι να μην αφήνουμε τις δυσκολίες να μας χαρακτηρίζουν αλλά να χαρακτηριζόμαστε από τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε»

«Η ζωή είναι γεμάτη σκατά! Δεν πειράζει, δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω. Το θέμα είναι να μην αφήνουμε τις δυσκολίες να μας χαρακτηρίζουν αλλά να χαρακτηριζόμαστε από τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε. Δεν πρέπει να τα παρατάμε. Καμιά φορά για να αποκτήσουμε δύναμη μπορεί να χρειαστεί να πέσουμε στο κρεβάτι και να ουρλιάξουμε.

Την παροιμία ένα ”μήλο την ημέρα” εγώ την έχω αλλάξει σε ένα ”γέλιο την ημέρα”» αναφέρει κλείνοντας η Κατερίνα Βρανά.

Κατερίνα Βρανά

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast η Κατερίνα Βρανά, Φωτογράφος: Θοδωρής Βρανάς