Η κακοκαιρία Ελπίδα χτυπάει με σφοδρότητα την Αττική, προκαλώντας χάος στους δρόμους, με δεκάδες οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι για ώρες αλλά και πρωτόγνωρες εικόνες με πυκνή χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά ακόμα και στα νότια προάστια, δίπλα στη θάλασσα.

Λόγω των ακραίων φαινομένων για την Τρίτη κηρύχθηκε αργία σε επτά περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων. 

  • Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.
  • Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).
  • Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.
  • Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της.
  • Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.
Άνθρωποι περπατούν στο χιόνι

Δραματικές ώρες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς

Δραματικές ώρες πέρασαν εκατοντάδες οδηγοί στην Αττική Οδό, οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι για ώρες στα αυτοκίνητά τους, τα οποία σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων. Μάλιστα για το «έμφραγμα» στον αυτοκινητόδρομο παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες.

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη στην Αττική Οδό με τους οδηγούς να οδηγούνται σε έξι σημεία όπου εκεί τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας για να τους καθοδηγήσουν σε λεωφορεία τα οποία θα τους μεταφέρουν σε ασφάλεια σε άλλα σημεία.

Απεγκλωβισμός οχημάτων γίνεται και στο δαχτυλίδι της Κηφισίας, όπως και στην Πεντέλης.

Λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής, τονίζεται από τη ΓΑΔΑ ότι απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 συνιστάται η κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική, αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

«Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, να πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες» αναφέρει η ΕΛΑΣ.

«Μείνετε σπίτι σας»

Θα αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό για τους λόγους που ο δρόμος δεν κρατήθηκε ανοιχτός διεμήνυσε νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζητώντας από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους, καθώς η νύχτα θα είναι δύσκολη.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε: «Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα ιδίως στην περιφέρεια Αττικής, στην Εύβοια αλλά και σε Κυκλάδες εξαιτίας της μεγάλης κακοκαιρίας. Περιμένουμε μέχρι αύριο ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι οι ίδιες με βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις».

Την ίδια στιγμή πολλά είναι τα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με πτώσεις δένδρων σε διάφορες περιοχές, όπως στα Εξάρχεια και τα Κάτω Πατήσια.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Την ίδια στιγμή κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λίγο μετά τις 11 το βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, μόνο για ΙΧ αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η απαγόρευση ισχύει για τα φορτηγά και στις δύο Εθνικές Οδούς.

Το απόγευμα της Δευτέρας είχε κλείσει η εθνική Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία απο το ύψος της λεωφόρου Αθηνών, ενώ λίγο πριν τις 21:30 έκλεισε και η κάθοδος της εθνικής μέχρι το ύψος της λεωφόρου Αθηνών.

Οι υπόλοιποι δρόμοι που είναι κλειστοί:

  • Στη Λ. Παν. Κανελλοπούλου (Κατεχάκη) και στα δύο ρεύματα από την οδό Πίνδου προς την Περ. Υμηττού.
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 ΣNEN προς τον Άγιο Πέτρο.
  • Απαγόρευση Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων από τους κόμβους Καλυφτάκη και Οινοφύτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Οδού.
  • Στην οδό Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Ν. Μάκρη) προς Πεντέλη.
  • Στην ανώνυμο οδό (Καισαριανή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Καλοπούλας προς Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.
  • Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοΐου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού «Αγιος Μερκούριος» έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, η ΕΛΑΣ καλεί τους οδηγούς οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δε φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Τηλεργασία την Τρίτη στο δημόσιο, σύσταση και για ιδιωτικό τομέα

Mέσω τηλεργασίας θα λειτουργήσει, αύριο, Τρίτη, το Δημόσιο ενώ η πολιτεία απευθύνει και νέα, ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Πώς θα κινηθεί ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Την Τρίτη η κακοκαιρία Ελπίδα θα κινηθεί νοτιότερα και θα επηρεάσει περισσότερο την Κρήτη, η οποία θα δεχθεί τις πιο πυκνές χιονοπτώσεις το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος προειδοποίησε για χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Τετάρτη.

Όσον αφορά στην Αττική, μέσα στη νύχτα και αύριο κάποιες μπόρες χιονιού θα εντοπίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερο υψόμετρο παραμένοντας μέχρι το ξημέρωμα. Δεν θα χιονίζει στις υπόλοιπες περιοχές τη νύχτα.

Την Τετάρτη αναμένεται καλός καιρός από πλευρά φαινομένων, εκτός από Κυκλάδες, ανατολικά και νότια τμήματα θα διατηρηθούν μπόρες χιονιού σε υψόμετρα. Την Πέμπτη θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Λίγο πιο μουντό το σκηνικό του Σάββατου με τοπικές βροχές.

Το κρύο θα παραμείνει και την Τετάρτη, με τον Σάκη Αρναούτογλου να εφιστά προσοχή στον παγετό. Από Πέμπτη από δυτικά υποχωρεί το έντονο κύμα κρύου ενώ την Παρασκευή αναμένεται ιδιαίτερα μαλακός καιρός.

Παράλληλα ανέφερε ότι μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες αν μια νέα ψυχρή μάζα θα φτάσει και πόσο έντονη θα είναι στις βορειότερες περιοχές της χώρας και αν θα δώσει φαινόμενα κυρίως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Μέχρι τα μεσάνυχτα με ένταση το χιόνι

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, στην ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των φαινομένων, τόνισε πως με τα νέα στοιχεία και τη σύσκεψη που έγινε στην ΕΜΥ, φαίνεται ότι το κύμα που συνεχίζεται με μεγάλες εντάσεις, θα συνεχίσει και πέρα τις 20:00 και οι μεγάλες εντάσεις θα είναι σίγουρα μέχρι τα μεσάνυχτα ή δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα σήμερα.

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Πρωτόγνωρες εικόνες στην Αθήνα

Το πέρασμα της κακοκαιρίας χαρίζει, ταυτόχρονα και μοναδικές εικόνες με το κέντρο της Αθήνας ντυμένο «στα λευκά». Ακρόπολη, Διονυσίου Αεροπαγίτου και Λυκαβηττός ντύθηκαν στα «λευκά» και μάλιστα με πολύ πυκνό χιόνι.

Η Διονυσίου Αεροπαγίτου φαντάζει αγνώριστη με τόσο όγκο χιονιού, ενώ πεζοί φαίνεται να χαίρονται το μαγικό τοπίο, φτιάχνοντας χιονάνθρωπους.

Δείτε τις φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας:

Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Χιόνια και στον Λυκαβηττό:

Σε κεντρικούς δρόμους της πόλης: