Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στην ενημέρωση για την κακοκαιρία Ελπίδα η οποία έχει χτυπήσει και την Αττική, τόνισε πως θα αναζητηθούν ευθύνες από την Αττική Οδό για τους λόγους που ο δρόμος δεν κρατήθηκε ανοιχτός. Παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους, καθώς η νύχτα θα είναι δύσκολη.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε: «Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα ιδίως στην περιφέρεια Αττικής, στην Εύβοια αλλά και σε Κυκλάδες εξαιτίας της μεγάλης κακοκαιρίας. Περιμένουμε μέχρι αύριο ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι οι ίδιες με βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ο παγετός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό, όπου παρά τις προσπάθειες της τροχαίας και της πυροσβεστικής, η εταιρία Αττική Οδός δεν κατάφερε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό. Ως πολιτεία οφείλουμε μία συγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Γίνεται προσπάθεια αντιδρόμησης, να φτάσουν εκχιονιστικά μηχανήματα της πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ , ώστε να υπάρχει διάνοιξη και να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί. Αν λειτουργούσε σωστά η εταιρία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα.

Η κατάσταση με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην Αττική οδό βελτιώνεται. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε λιγοστά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Εύβοια και Αττική. Για εμάς ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα. Πιστεύω ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα, παρά τον όγκο του χιονιού τα προβλήματα είναι λιγοστά και όπου υπάρχουν ελπίζω ότι θα μπορέσουν να αποκατασταθούν

Στο 112 για παροχή βοήθειας

Το 112 έχει και τη δυνατότητα γεωεντοπισμού. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί – ειδικά η εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις το πρωί στη γέφυρα Καλυφτάκη, αντιμετωπίστηκαν και μπορέσαμε να κρατήσουμε τη χώρα μας ανοιχτή.  

Τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αττική λειτουργούν κανονικά, εκτός από το τμήμα του ΗΣΑΠ  Ειρήνη – Κηφισιά. 

Οικονόμου: Επιχειρούν στην Αττική 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της ΕΛΑΣ

Από το πρωί η Ελληνική Αστυνομία στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι επί ποδός, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπεται για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καιρικών φαινομένων, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Ειδικότερα για την Αττική, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε πως επιχειρούν, αυτό το 24ωρο, 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα το Κέντρο Άμεσης Δράσης έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΛΑΣ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αττικής Οδού, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα.

Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν οι κινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες, λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες.

Ακόμα, απηύθυνε παράκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν στα οχήματά τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και δεν τις τοποθετούν στα σημεία των οδών που επιβάλλεται.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί για το επόμενο διάστημα οι βασικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση για άτομα που θα χρειαστούν επειγόντως τη μετακίνησή τους είτε προς νοσοκομείο είτε οπουδήποτε αλλού, να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία, και τόνισε πως η Πολιτεία θα διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους.