Ανάμεσα στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι και η απαγόρευση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Τι σημαίνει όμως αυτό την πράξη;

Όπως μας εξήγησαν από το υπουργείο Υγείας, o βασικός κανόνας για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των δήμων είναι ο εξής: ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις σε ανοιχτό χώρο που είχαν να κάνουν είτε με παραμονή Χριστουγέννων είτε αυτή της Πρωτοχρονιάς. Ακόμα, οι εκδηλώσεις που είχαν τη μορφή happening σε ανοιχτούς χώρους της πόλης (όπως π.χ αναβίωση παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εθίμων, συναυλίες, κάλαντα κτλ).

Όσον αφορά όμως στα χριστουγεννιάτικα πάρκα για τα παιδιά– τύπου με παιχνίδια luna park, πάγκους πλανόδιων και χριστουγεννιάτικα σπιτάκια-, πάρκα που πάρα πολλοί δήμοι έχουν στήσει ήδη, αυτά θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους η οποία ούτως ή άλλως γίνεται με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως μας είπαν πιο συγκεκριμένα από τον δήμο της της Αθήνας, ήδη από χθες (22/12/2021) έχει ανακοινωθεί ότι ακυρώνεται η «Παραμονή Χριστουγέννων- Νύχτα των Ευχών» (προγραμματισμένη για τις 24/12) στην πλατεία Κοτζιά. Όπως μας είπαν από τον δήμο: «ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές θέαμα με τα φαναράκια που αφήνονται στον ουρανό και δεδομένου ότι και η πλατεία είναι μεγάλη, το ακυρώσαμε γιατί φοβηθήκαμε πως θα υπήρχε σημαντική προσέλευση κόσμου».

Αστυνομικός στη στολισμένη Αθήνα

Το παγοδρόμιο για τα παιδιά, όμως, που έχει στηθεί στην ίδια πλατεία και στο οποίο για να εισέλθει κάποιος πρέπει να έχει κάνει ηλεκτρονική προκράτηση και έπειτα να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή self test για τα παιδιά, αυτό θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

Όσον αφορά στην εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα από το λόφο του Λυκαβηττού, πυροτεχνήματα τα οποία γίνονται ορατά σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας, η συγκεκριμένη ήταν εξαρχής σχεδιασμένη χωρίς παρουσία κοινού, άρα και θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί πως στην κλειστή αυτή διοργάνωση θα δώσει και ένα ολιγόλεπτο show (το οποίο όμως θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες) ο Σάκης Ρουβάς.

Ο Δήμος Πειραιά ακυρώνει με τη σειρά του, ακυρώνει μια εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για αύριο (24/12/2021) στις 10.00 με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από παιδικές χορωδίες και πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και δρώμενα για μεγάλους και παιδιά στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το show των πυροτεχνημάτων με επίκεντρο τον πύργο του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί κανονικά αφού η ρίψη τους που γίνεται από 85 μέτρα ύψος αποκλείει την οποιαδήποτε συμμετοχή του κόσμου. Όσον αφορά στο μικρό πάρκο για τα παιδιά στη πλατεία Αλεξάνδρας με το carousel και τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Στιγμιότυπα από την Χριστουγεννιατική Αθήνα

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη όπως μας είπε ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας θα ακυρωθεί η διοργάνωση ενός happening στην αλλαγή του χρόνου μπροστά από το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και όμως μας είπε ο δήμαρχος το happening με τη ρίψη των πυροτεχνημάτων δεν ήταν σχεδιασμένο για το κοινό, παρόλα αυτά, ο δήμος το ακυρώνει για να μη δημιουργηθεί όπως λέει ο ίδιος «η οποιαδήποτε παρεξήγηση στο κοινό». Όπως τόνισε ο δήμαρχος η Θεσσαλονίκη επί της ουσίας δεν είχε καν πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και όσες αφορούν στη συμμετοχή παιδιών γίνονται με τον τρόπο που έχει ήδη οριστεί για αυτές τις εκδηλώσεις: με μάσκες, εμβολιασμένους γονείς και επίδειξη self test από τα παιδιά.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με το πρωτοχρονιάτικο show αλλαγής του χρόνου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (το Newsbeast έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με το κέντρο αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό). Η μετάδοση μέσω live streaming αλλά και τηλεοπτικά από την ΕΡΤ2, του show που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει dj set αλλά και αγώνα δρόμου γύρω από το στολισμένο ΚΠΙΣΝ κρίνεται αμφίβολη. Πάντως στο επίσημο site του πάρκου, στη σελίδα της εκδήλωσης, αναφέρεται πως…«λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης».