Μειωμένη σε ποσοστό -ίσως και άνω του 40%- αναμένεται η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων, αφού λόγω του καταρροϊκού πυρετού έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης.

Λόγω αυτής της κατάστασης αλλά κι εξαιτίας των οικονομικών ζημιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους, ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν το προϊόν τους στους εμπόρους κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό, τιμή αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, στο σημερινό παζάρι αμνοεριφίων του Λαγκαδά αναμένεται να φανούν οι προθέσεις όλων των πλευρών (κτηνοτρόφων, εμπόρων και κρεοπωλών) και η κατάσταση να ξεκαθαρίσει, την Πέμπτη, στη παζάρι της
Δράμας.

«Δεν μας φτάνουν οι ζωονόσοι (καταρροϊκός πυρετός και ευλογιά) που αφανίζουν το ζωικό μας κεφάλαιο, έχουμε και το κόστος εκτροφής να βαίνει ολοένα και μεγαλύτερο» τόνισε ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να πληρώσουν τα “σπασμένα” οι καταναλωτές, απλώς θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε άλλο πια να βγαίνουμε εμείς ζημιωμένοι. Έμποροι και κρεοπώλες θα πρέπει να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους και έτσι καθένας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ έκρουσε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, αλλά και τις «πονηρές», όπως τόνισε, διαφημίσεις, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.