Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ένα από τα πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους από τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων τα τελευταία δυο χρόνια εμφανίστηκε και πάλι στις οθόνες μας με φόντο το γνώριμο σκηνικό του υπουργείου Υγείας. Ήταν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης όταν ο καθηγητής με το μειλίχιο ύφος του άρχισε να μιλά για τα εμβόλια παραθέτοντας στοιχεία από την έρευνα που έγινε στην χώρα μας για την αποτελεσματικότητά τους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Και κατάφερε με την μια και μοναδική του εμφάνιση να μας ιντριγκάρει και να ψάχνουμε τα οφέλη και το πόσο αποτελεσματικό είναι το κάθε εμβόλιο βάζοντας στο περιθώριο τις συζητήσεις για τους αρνητές.

Θέμα συζήτησης ξαφνικά έγινε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και μάλιστα οι αναλύσεις που ακολούθησαν είτε δια ζώσης είτε μέσω social media επικεντρώνονταν στην επιλογή του καλύτερου εμβολίου.

Ο καθηγητής Τσιόδρας με διαγράμματα τα οποία έμοιαζαν δυσνόητα επιχείρησε για ακόμα μια φορά να εξηγήσει στους πολίτες ότι τα εμβόλια είναι η μόνη λύση για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

«Από την έναρξη των εμβολιασμών έως τις 11 Οκτωβρίου 2021, έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.413 θανάτους, 5.561 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. Αν είχαμε επιτύχει 95% εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 50 έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε περίπου 1.200 λιγότερους θανάτους», είπε ο κ. Τσιόδρας και αυτά και μόνο τα στοιχεία στο άκουσμά τους είναι καθηλωτικά.

Σωτήρης Τσιόδρας: Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος

Επίσης, για ακόμα μια φορά δεν μάσησε τα λόγια του και οι φράσεις «ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος» αλλά και «τέταρτο κύμα θα δούμε και στην Ελλάδα» έδειξαν ότι η πανδημία είναι σε κρίσιμη καμπή.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά και οι εισηγήσεις τους είτε εισακουστούν, είτε όχι από την κυβέρνηση δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς σε μια ακόμα δύσκολη περίοδο με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά.

Τα lockdown έχουν βγει από το κάδρο. Οι στόχοι όπως όλα δείχνουν είναι να μην διαταραχτεί η κανονικότητα που έχει «χαριστεί» στους εμβολιασμένους πολίτες και μάλιστα δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα περισσότερα προνόμια, τα οποία ελπίζουν κάποιοι ότι θα οδηγήσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα και να «τσιμπηθούν».
Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η πληρότητα στα εμπορικά κέντρα, στα σούπερ μάρκετ, την εστίαση και γενικότερα την διασκέδαση. Ζητούμενο βέβαια είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των όποιων μέτρων έχουν απομείνει καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ατομική ευθύνη έχει πάει περίπατο. Δεν αποκλείεται λένε οι πληροφορίες του Νewsbeast να ακούσουμε κάποια καινούρια μέτρα όσον αφορά την καθημερινότητά μας στην σημερινή απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.