Μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα είναι κυβέρνηση και ειδικοί καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας όλο και χειροτερεύει. Από την μια δεν θέλουν να δουν τον εφιάλτη να ξαναζωντανεύει και το ΕΣΥ να πιέζεται αφόρητα και από την άλλη κανείς δεν επιθυμεί ένα πισωγύρισμα με μέτρα σαν αυτά του πρόσφατου παρελθόντος. Ο πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Όμως, η κατάσταση ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα δεν δείχνει να εξομαλύνεται.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι αρνητές παραμένουν ανεμβολίαστοι και μάλιστα όσοι νοσούν αρνούνται ακόμα και να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση να είναι αργά.

Όλα αυτά και επιπρόσθετα τα κρούσματα που ξεπερνούν καθημερινά τα 3.000 και 3.500 οδηγούν τους ειδικούς στο να εξετάζουν μέτρα τα οποία και ενδεχομένως να μάθουμε το απόγευμα της Πέμπτης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία. Χθες, είχαμε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου (3.739) ενώ και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 356.

Συνεδριάσεις καθημερινά για να καταλήξουν στο νέο «κοκτέιλ» μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί θα πρέπει να καταλήξουν σε προτάσεις οι οποίες δεν θα διαταράσσουν την σημερινή κανονικότητα αλλά θα είναι και ασπίδα προστασίας από την διασπορά του ιού. Οι περιορισμοί που υπάρχουν δεν είναι λίγοι ειδικά για τους ανεμβολίαστους αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η μάσκα στις κόκκινες περιοχές θα γίνει υποχρεωτική για όλους ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η διπλή μάσκα προστασίας θα είναι απαραίτητη στα μέσα μεταφοράς.

Τα μέτρα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά μπορεί για παράδειγμα να είναι ακόμα και απαγόρευση των συναθροίσεων και συγκεκριμένων εκδηλώσεων.
Όσο πάντως ο κόσμος αρχίζει και κλείνεται λόγω καιρού σε χώρους που δεν αερίζονται και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια ειδικά όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, τα κρούσματα θα αυξάνονται.

Η μετάλλαξη Delta Plus

Από τον περασμένο Ιούλιο έχει μπει στο στόχαστρο των ειδικών νέα μετάλλαξη της παραλλαγής Δέλτα η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων. Η μετάλλαξη αυτή, η Delta Plus έχει αρχίσει πλέον και κυριαρχεί στην Βρετανία και είναι ζήτημα χρόνου να ταξιδέψει και αλλού.

Αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι να φανεί πιο μεταδοτική από την Delta αλλά και να χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί πηγή ανησυχίας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα μετάλλαξη Delta+.