Μετά το αλαλούμ που επικράτησε για το πως θα γίνεται τελικά η είσοδος στα καταστήματα εστίασης για τα παιδιά 12 ως 17 ετών και την αποσαφήνιση που ήρθε σήμερα μέσω ΦΕΚ, γονείς και επιχειρηματίες του χώρου δηλώνουν εξοργισμένοι με τα νέα μαντάτα.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Βάσει της οριστικοποιημένης κοινής υπουργικής απόφασης, για τα παιδιά 5 ως 11 ετών, είτε οι γονείς, είτε τα ίδια τα παιδιά πρέπει σε ένα μαγαζί εστίασης να προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) τελευταίου 24ώρου. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά 12 ως 17 ετών, αυτά, για να εισέλθουν στους χώρους εστίασης θα πρέπει αν δεν έχουν εμβολιαστεί να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Το μέτρο αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια. Σημειώνεται εδώ ότι μέχρι την περασμένη Κυριακή (12/9) στους κλειστούς χώρους εστίασης δεν υπήρχε καμία υποχρέωση προσκόμισης self test για τα παιδιά 5-11 ετών, ενώ για τα παιδιά άνω των 12 ετών υπήρχε η δυνατότητα προσκόμισης self test. Τονίζεται πως με σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι κάτω των 18 ετών φτάνουν μόλις το 2,9%, ενώ με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιασθεί το 6,6%.

Και τι σημαίνουν στο δια ταύτα όλα αυτά για γονείς αλλά και επιχειρηματίες εστίασης;

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τα μικρότερα παιδιά από 5 ως 11 ετών, ούτως ή άλλως κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα, τα οποία οι γονείς του προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία. Τα τεστ διενεργούνται προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Κάπου εδώ προκύπτει το πρώτο ερώτημα: τι θα συμβαίνει με την είσοδο στα μαγαζιά εστίασης τις ημέρες που τα παιδιά δεν καλύπτονται από τα τεστ για το σχολείο; Θα πρέπει οι γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα self test για αυτές τις ημέρες;

Η τιμή των self test στα φαρμακεία ξεκινάει από τα € 5 ευρώ, παρ’ όλα αυτά, αν κάθε φορά που μια τετραμελής οικογένεια θέλει να περάσει την πόρτα ενός εστιατορίου ξεκινάει δίνοντας € 10 (στην καλύτερη των περιπτώσεων) με…το καλημέρα σας τότε η επιλογή της διασκέδασης αρχίζει να δυσκολεύει πολύ.

Δεδομένου ότι για τα μικρότερα παιδιά (5 ως 11 ετών), οι γονείς ή και τα ίδια τα παιδιά πρέπει απλώς να επιδεικνύουν μια βεβαίωση έπειτα από δήλωση αποτελέσματος στο self-testing.gov.gr και όχι τα ίδια τα τεστ, δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι είναι πιθανό πολλοί γονείς να δηλώνουν το αποτέλεσμα χωρίς…. να έχουν διενεργήσει το τεστ.

«Πολλά και διαφορετικά τα έξοδα για τους γονείς αυτή τη χρονιά»

«Τα νέα αυτά πρωτόκολλα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους γονείς σε μια χρονιά που ήδη οι ανατιμήσεις στα προϊόντα έχουν τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό» λέει στο Newsbeast η Στέλλα Βαλαβάνη από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας.

Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Οι γονείς ήδη έχουν στρεσαριστεί πολύ με τη λίστα για τα σχολικά προϊόντα. Η κατάσταση είναι εντελώς σουρεαλιστική- μια οικογένεια με πιο μικρά παιδιά τα οποία δεν μπορούν εξ’ αντικειμένου να εμβολιαστούν, για να πάνε οικογενειακώς για σουβλάκια θα πρέπει να βγουν για παράδειγμα Πέμπτη βράδυ, ημέρα που γίνονται και τα τεστ για το σχολείο και όχι Σάββατο για να μην πληρώσουν self test από την τσέπη τους;»

«Δεν μπορεί η εστίαση να γίνει ο μοχλός πίεσης για τον εμβολιασμό των εφήβων»

Όσον αφορά τα ανεμβολίαστα παιδιά 12 ως 17 ετών, τότε αυτά, βάση της νέας απόφασης, θα πρέπει να ξοδεύουν € 20 μόνο για τα rapid test αν θέλουν να επισκεφτούν κατάστημα εστίασης δύο φορές την εβδομάδα.

«Πρόκειται αναμφίβολα για άσκηση πίεσης σε αυτή την ομάδα για να εμβολιαστεί» σχολιάζει ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της «Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής» και συνεχίζει: «ο χώρος μας όμως δεν μπορεί να γίνει ο μοχλός πίεσης για αυτή την καμπάνια. Χρησιμοποιούμαστε για να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού. Ποιος γονιός θα δίνει στο παιδί του € 30 την εβδομάδα μόνο για τα rapid test; Τελικά αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι γονείς και τα παιδιά τους θα εγκαταλείψουν ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ και θα στραφούν στο take away και στο delivery. Εμείς θα την πληρώσουμε πάλι τη νύφη. Η δουλειά μας όμως δεν είναι να ζητάμε rapid test από τους εφήβους αλλά να κρατάμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά, να πληρώνουμε τους υπαλλήλους μας και τα έξοδα των επιχειρήσεων μας. Με αυτές τις αποφάσεις που έχουν παρθεί δεν θα τα καταφέρουμε».

Όπως πάντως τονίζει ο κος Δαβερώνης, για την ώρα, το «γύρισμα της πλάτης» των πολιτών στην εστίαση δεν έχει ακόμα φανεί και αυτό έχει να κάνει με τον καλό καιρό που ακόμα διατηρείται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να κάθεται ακόμα έξω στους λεγόμενους «μικτούς χώρους», όπου δεν απαιτείται ο πολίτης να είναι εμβολιασμένος ή να επιδεικνύει αρνητικό rapid test.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.