Για μια «κολασμένη» κατάσταση έκαναν λόγο οι Ιταλοί πυροσβέστες που κατόρθωσαν τελικά να μπουν στα αμπάρια του μοιραίου «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η ορατότητα δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Χρειάστηκε να «επιστρατευτεί» υγρό άζωτο προκειμένου να παγώσουν οι πυρακτωμένες λαμαρίνες και να κάνουν πιο εύκολα την δουλειά τους ενώ παράλληλα άνοιξαν και μια τρύπα στην αριστερή πλευρά του πλοίου με αποτέλεσμα να κατορθώσουν να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς ακόμα πιο εύκολα.

Σύμφωνα με Ιταλικές πηγές μέσα στην εβδομάδα οι εμπειρογνώμονες θα εισέλθουν στα γκαράζ του πλοίου προκειμένου να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Την ίδια στιγμή, ένας 16χρονος Αφγανός που παραδέχθηκε πως ήταν λαθρεπιβάτης στο μοιραίο πλοίο, μιλώντας σε Ιταλική εφημερίδα έκανε λόγο για πολλούς συμπατριώτες του αγνοούμενους που είτε έπεσαν στη θάλασσα και δεν τους ξαναείδε, είτε εγκλωβίστηκαν στα φλεγόμενα αμπάρια.