Τον Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρετά με μήνυμά του το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά έναν Μεγάλο Έλληνα, έναν Παγκόσμιο Συνθέτη, έναν Αγωνιστή και Δημοκράτη, έναν πραγματικό Πολίτη, τον Μίκη Θεοδωράκη. Το έργο του και γενικότερα η συνολική πορεία του αποτέλεσαν και θα αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς όχι μόνον για τον ελληνισμό απανταχού αλλά και παγκόσμια» αναφέρεται στο μήνυμα.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε αναγορεύσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής το 1996. Με την αφορμή αυτή θυμίζει ένα απόσπασμα από την ομιλία που είχε εκφωνήσει ο Μίκης Θεοδωράκης στη Μεγάλη Αίθουσα του Ιδρύματος.

«Στα 1943, πριν πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια, έδινα μαζί με άλλους υποψήφιους, μέσα σ’ αυτή την ίδια αίθουσα, εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθώ σι η Νομική Σχολή. (…) Σ’ αυτή την αίθουσα, καθηγητές και υποψήφιοι φοιτητές είχαν γίνει φαντάσματα του εαυτού τους από την πείνα. Τα ρούχα τους ήταν φτηνά και η όψη τους χλομή. Όμως στα μάτια όλων υπήρχε μια φλόγα και στην έκφραση τους κυριαρχούσε μια ανεξήγητη μέθη. Μια βαθύτατη χαρά για τη ζωή. Όμως προπάντων ένας απέραντος έρωτας για την ελληνική ιδέα, την ελληνική γλώσσα, τους μύθους και τους στίχους απ’ την Αντιγόνη και τον Όμηρο έως τις Σουλιώτισσες και τον Κωστή Παλαμά. Φυσικά, μου ήταν αδύνατο να φανταστώ τότε πως, υστέρα από μισό αιώνα, θα ήμουν το τιμώμενο πρόσωπο μέσα στην ίδια αίθουσα. (…)

Ωστόσο το ταξίδι υπήρξε συναρπαστικό. Βγαίνοντας τότε απ’ αυτή την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που για τις ανάγκες των διαγωνισμών είχε μετατραπεί σε μια μεγάλη σχολική τάξη, και μόλις πάτησα την άσφαλτο της οδού Πανεπιστημίου, άρχισα την πορεία μου στη ζωή με σταθερά βηματισμό, που δε σταμάτησε ποτέ και με τίποτε… Και μόνο να ζεις στο φως της Αθήνας αποτελεί μέγιστη δωρεά. Γιατί, πέρα από τη δωρεά της ζωής, έχεις προικιστεί και με τη δωρεά της ουσίας της ζωής, που είναι η ελληνική φύση, η ελληνική γλώσσα, το ελληνικό ήθος, η ελληνική κληρονομιά».

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Υποκλινόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό στο παροιμιώδες καλλιτεχνικό έργο

Τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Χρίστος Γαλιλαίας.

«Είναι στιγμές που οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν συναισθήματα. Μια από αυτές είναι σήμερα, μετά τη γνωστοποίηση της απώλειας του κορυφαίου Μίκη Θεοδωράκη. Υποκλινόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό στο παροιμιώδες καλλιτεχνικό έργο που κληροδοτεί στον Ελληνισμό ο εμβληματικός δημιουργός. Τον ευγνωμονούμε γιατί τίμησε τον Πολιτισμό, υπηρέτησε την Τέχνη, αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Ο Μίκης όλων μας ήταν η Ελλάδα, καθώς μετουσίωσε τις αγωνίες του λαού μας σε στίχους, μουσική και μελωδίες που έμειναν ανεξίτηλες στο χρόνο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο εθνικό πένθος εκφράζοντας τη βαθύτατη οδύνη για το θάνατο του ανθρώπου, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έγινε συνώνυμη του ήθους, της συνέπειας και της δημιουργικότητας.

Από την αρχή λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός φιλοξένησε πολλές φορές στη σκηνή του τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, με την πρώτη παρουσία του να είναι τον Μάιο του 2001 και τον ίδιο να διευθύνει τη συναυλία.

«Το έργο και η παρακαταθήκη που αφήνει είναι φάρος δημιουργικότητας και οδηγός για την Ελλάδα που αναπτύσσεται έχοντας ως βασικό πυλώνα τον πολιτισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜΜΘ.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.