Με αφορμή δημοσιεύματα που αποδίδουν στην Περιφέρεια Αττικής «την παρότρυνση του Δασαρχείου Πεντέλης για εξολόθρευση του πλεονάζοντα πληθυσμού των αγριόχοιρων από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους», ο αυτοδιοικητικός φορέας επισημαίνει ότι «τα Δασαρχεία δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής».

Διευκρινίζει ότι «μέχρι πρότινος ανήκαν στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, επί πολλές δεκαετίες, ενώ από τον Αύγουστο με νομοθετική ρύθμιση εντάχθηκαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Συνεπώς, «οποιαδήποτε σύγχυση με τις αποφάσεις αυτές, που αποδίδουν στην Περιφέρεια Αττικής εντολή για μαζική εκτέλεση των άγριων ζώων είναι λανθασμένη».

Αντίθετα, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει «τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ της διάσωσης της ήμερης και άγριας πανίδας στον τόπο μας και της προστασίας των πληθυσμών των ζώων, τόσο των ζώων συντροφιάς, όσο και των άγριων ζώων, και καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες με πρωτοβουλίες και δράσεις της προς αυτή την κατεύθυνση, σε πνεύμα σύμπνοιας και με τους Φιλοζωικούς συλλόγους με τους οποίους συνεργάζεται άριστα».

«Σε ό,τι αφορά την ηθική και το πλαίσιο της κυνηγετικής δραστηριότητας, η Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζει ως συμμάχους της τους Έλληνες κυνηγούς, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους αλλά και τις φιλοζωικές οργανώσεις, ως προς το στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας και τη διάσωση της πανίδας, που τόσο ακραία πλήττεται από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, πάντα βάσει του νομοθετικού πλαισίου», κατά την ίδια ανακοίνωση.

«Στο συγκεκριμένο», λοιπόν, «ζήτημα που έχει ανακύψει με την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος αριθμού των αγριόχοιρων, που κάνουν μάλιστα την εμφάνιση τους σε περιοχές, κυρίως της Ανατολικής Αττικής», η θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής «έχει εξαρχής ευθυγραμμισθεί με την τοποθέτηση του Δήμου Διονύσου, υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως η μετακίνησή τους και η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος του Πεντελικού όρους κ ενάντια στην θανάτωση των ανυπεράσπιστων ζώων».

Υπενθυμίζεται πως η πρότερη απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης με την οποία προγραμματιζόταν για αύριο, Τρίτη 31 Αυγούστου, ομάδα «δράσης» για να αντιμετωπιστεί ο «υπερπληθυσμός» των αγριογούρουνων στην παραπάνω περιοχή βρήκε αντίθετους, μεταξύ άλλων, και τους Δήμους Διονύσου και Πεντέλης.

Το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι η δράση «που προέβλεπε την επέμβαση συνεργείου κυνηγών με την επίβλεψη περιπολικού της Αστυνομίας, σε ορεινή θέση στον Διόνυσο, για την αποτροπή διέλευσης ή παραμονής αγριόχοιρων και υβριδίων σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον του οδικού δικτύου» ανεστάλη με εντολή του Δασαρχείου Πεντέλης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.