Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται σύσσωμη η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου. Από ελληνικής πλευράς στην επιχείρηση συμμετέχει ένα Σουπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας που ενεργεί από το Λέτσε.

Όπως έγινε γνωστό, με το πρώτο φως της ημέρας τα δυο μεταφορικά ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς που έχουν μετασταθμεύσει στο ‘Ακτιο θα μετακινηθούν στην Κέρκυρα αναμένοντας εντολές για συμμετοχή τους στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. Στο νησί θα προσγειωθούν και τα 2 ελικόπτερα Σινούκ του Στρατού Ξηράς που έχουν μετασταθμεύσει στον ‘Αραξο για τον ίδιο σκοπό.

Στην Κέρκυρα παραμένουν σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στην επιχείρηση, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, και λάβουν σχετική εντολή από τις ιταλικές αρχές, τα 2 ελικόπτερα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και άλλο ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο νησί βρίσκονται επίσης άλλα 3 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Πρέβεζα έχει προσγειωθεί αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέροντας τα πληρώματα αντικαταστάσεως των μελών των ελικοπτέρων. Τα ξημερώματα αναμένονται στην περιοχή η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ και η πυραυλάκατος ΔΑΝΔΟΛΟΣ στην οποία επιβαίνει ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων.