Ένας ανοιχτός, πολυήμερος πόλεμος στον οποίο συνεχώς ανοίγονται νέα μέτωπα– αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφει στο Newsbeast ο εκπρόσωπος τύπου της Πυρσβεστικής. Ταυτόχρονα εξηγεί gιατί είναι δύσκολες οι συνθήκες για τα εναέρια μέσα.

Όπως μας λέει: «Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Όλες οι δυνάμεις του κράτους είναι σύσσωμες και τώρα είναι δίπλα μας και ο στρατός. Έχει γίνει ανάκληση αδειών και όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής είναι εδώ, όλο το προσωπικό στον αγώνα, στην πρώτη γραμμή.

Το στοίχημα δεν είναι πλέον να μην καεί άλλο ένα δέντρο αλλά να μην υπάρχουν ζημιές στις ανθρώπινες περιουσίες, να σώζονται οι περιουσίες και να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι. Να μην έχουμε θύματα».

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τους πυροσβέστες που βρίσκονται στη μάχη, ο κος Βαθρακογιάννης σημειώνει πως βρισκόμαστε στην τέταρτη μέρα που οι πυροσβέστες βρίσκονται νυχθημερόν στη μάχη, η κόπωση τους είναι μεγάλη αλλά δουλεύουν με αυταπάρνηση και γενναιότητα. «Είναι μια κατάσταση ντόμινο αυτή που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες ημέρες οι πυροσβέστες μας, χωρίς να υπάρχει σταματημός: Ρόδος, Ηλεία, Αρχαία Ολυμπία, Μεσσηνία, Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Βασιλικά Κτήματα, Βόρεια Αττική, Μάνη, νέες αναζωπυρώσεις… Είναι μια πολεμική κατάσταση εν καιρώ κατάστασης αυτό που αντιμετωπίζουμε».

Η δυσκολία των εναέριων μέσων στις νέου τύπου πυρκαγιές

Όσο για αυτές τις «νέου τύπου πυρκαγιές» που αντιμετωπίζουμε αυτό το καλοκαίρι, ο κος Βαθρακογιάννης σημειώνει τα εξής για τα εναέρια μέσα- για τα οποία ακούγονται διαρκώς παράπονα από τους δημάρχους των περιοχών οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ζοφερά πύρινα μέτωπα- ο ίδιος λέει τα εξής: « Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο που μπορούν να συνδράμουν τα εναέρια μέσα. Έχουν δύο βασικούς εχθρούς- ο πρώτος είναι οι πυκνοί καπνοί και όλοι βλέπετε τα τεράστια νέφη που δημιουργούνται από τις φωτιές των τελευταίων ημερών. Ο πυκνός καπνός, τα μεγάλα νέφη, μειώνουν την ορατότητα και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των πιλότων. Δεν είναι πάντα εφικτό να επιχειρούν στις απίστευτα ακραίες συνθήκες. Ο δεύτερος εχθρός είναι τα πολλά μποφόρ που επίσης λειτουργούν ανασταλτικά. Επίσης δεν είναι όλα τα εναέρια μέσα κατάλληλα για όλες τις δουλειές. Τα ελικόπτερα είναι πολύ αποτελεσματικά σε συγκεκριμένα σημεία, τα αεροσκάφη αφήνουν νερό σε μια πορεία καλύπτοντας μεγαλύτερη έκταση. Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο είναι τεράστιο και η πολυδιάσπαση στα εναέρια μέσα αναπόφευκτη ενώ παίζουν ρόλο και αυτές οι ειδικές συνθήκες χρήσης τους που σας περιέγραψα. Γίνεται η καλύτερη δυνατή επιχείρηση με ο, τι διαθέτουμε».