Μια «ανάσα» από το lockdown βρίσκονται η Μύκονος αλλά και Ίος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός, τα δυο αυτά νησιά είναι ένα «βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο» και ζήτησε από τις τοπικές Αρχές και τους επισκέπτες να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα νησιά που προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων.

Τα έξι νησιά που προκαλούν ανησυχία είναι τα εξής:

  • Ζάκυνθος
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος
  • Λευκάδα
  • Τήνος

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη Μύκονο και την Ίο, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο. Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Επιπλέον, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως: «Ανησυχία προκαλεί επίσης και η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ρόδου, της Λευκάδας και της Τήνου, περιοχές στις οποίες το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται και κατά το τελευταίο 10ήμερο. Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».