Ξεκίνησε το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά, σχετικά με την καταπολέμηση και την εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία.

«Τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό είναι και αρκετά προχωρημένα και κάθε μέρα τα βελτιώνουμε. Υπάρχει πλαίσιο αποζημίωσης, όπως αυτό περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου του 2014. Υπήρχε έλλειψη χρημάτων, όμως ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατομμύρια ευρώ αυτός ο κωδικός κι αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη ενίσχυση. Ήδη πήγε από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς και από εκεί στις ΔΑΟΚ και στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου «σημείο – κλειδί είναι η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες» προκειμένου να βελτιωθεί, όπως τόνισε, η καταγραφή και αναφορά αυτών των συμβάντων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου.

Για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι την Πέμπτη, θα υπάρξει μεγάλη σύσκεψη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κτηνιατρικής υπηρεσίας, για να εξεταστούν τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία των χιλιάδων δειγματοληψιών αίματος, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει φυσική ανοσία ή όχι στο ζωικό κεφάλαιο που έχει προσβληθεί από τον καταρροϊκό πυρετό. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που θα αποφασιστεί εμβολιασμός των ζώων, αυτός θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους μαζί με την αντίστοιχη διαδικασία που αφορά το μελιταίο πυρετό.