«Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας κι ενώ πλησιάζει η στιγμή που οι αρχαιολόγοι θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα στοιχεία για το ποιος βρίσκεται θαμμένος μέσα στον τάφο της Αμφίπολης.

Τη στιγμή που είναι ολοένα και περισσότερο πιθανό να υπάρχει και τέταρτος θάλαμος στον τύμβο, ο υπουργός Πολιτισμού έρχεται να προσγειώσει όλες τις πιθανές κι… απίθανες θεωρίες.

«Δεν υπάρχει τηλε-αρχαιολογία… Το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις», δήλωσε, απαντώντας κυρίως στα σενάρια για τη χρονολόγηση του τύμβου στη ρωμαϊκή και όχι στην ελληνιστική εποχή.

Τη θεωρία για την ύπαρξη τετάρτου θαλάμου, πάντως, την επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τασούλας απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον, με βάση και τις ιστορικές πήγες», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Πάντως, τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση του μνημείου και αναφερόμενος στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος συμβούλεψε την κοινή γνώμη «να μην αφεθεί στο έλεος της… τερατολογίας».

Από την άλλη, απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, ενώ κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια».

Ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε, με πολιτικό νόημα, πως στην περίπτωση του Τύμβου Καστά υπάρχουν οι «εκδοχές», που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι, και οι «παραξενιές», που αναφέρουν διάφοροι άλλοι.

Πάντως, ο Κώστας Τασούλας υπογράμμισε ότι το μεγαλείο του μνημείου δείχνει τη σημασία ενοίκου του.

Ο υπουργός κατήγγειλε ακόμη ότι ορισμένοι παρακαλάνε να έχει συληθεί το μνημείο και να μην βρεθεί τίποτα. «Έχω διαπιστώσει και τέτοιες συμπεριφορές», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, όπως σημείωσε, το μνημείο δεν έχει συληθεί, προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια…

Η ανασκαφή στον Τύμβο Καστά προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.