Στο «σφυρί» βγαίνει στις 23 Σεπτεμβρίου η ιστορική κατοικία της οδού Τριπόδων στην Πλάκα που στέγασε το «ζεύγος Κοκοβίκου». Το σπίτι του Αντωνάκη από την διάσημη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» είναι ανάμεσα στα νεοκλασικά και διατηρητέα που παίρνουν τον δρόμο της αξιοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Βίντεο-φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Η λαϊκή κατοικία με την αυλή και τη σκάλα στο πλάι υπήρξε το κινηματογραφικό σπίτι «του κυρίου και της κυρίας Κοκοβίκου». Στους διαδρόμους του και στην αυλή ακούστηκαν οι θρυλικές ατάκες «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και «σκασμός εσύ Αντωνάκη μου».

Παρά την κινηματογραφική του ιστορία, το σπίτι σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και βγαίνει σε δημοπρασία σε λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της ανάπλασης της ιστορικής περιοχής κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Δείτε τις φωτογραφίες

Αναμνήσεις από τα παλιά

Ο κύριος Ανδρέας βρίσκεται στην οδό Τριπόδων από το 1958 και ήταν παρών στα γυρίσματα της ταινίας. «Η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου ήταν γλυκύτατοι άνθρωποι, με αγάπη, να σε αγκαλιάζουνε, να σε φιλάνε, από την πρώτη στιγμή σε θεωρούσαν φίλο», θυμάται από τα γυρίσματα, τα οποία όπως λέει διήρκησαν περίπου ένα μήνα.

Οι περιγραφές του φέρνουν στο νου εικόνες της όμορφης γειτονιάς της Αθήνας από άλλες εποχές. «Μετά από τα γυρίσματα εκείνο που θυμάμαι, πριν γίνει πάρκινγκ, το κτίριο το είχε ο Σάββας ο οποίος έκανε κουρκουμπίνια, σάμαλι και μοσχομύριζε η γειτονιά από το φρέσκο βούτυρο […] Ότι γλύκισμα περίσσευε το τρώγαμε εμείς».

Στο άκουσμα της είδησης ότι το σπίτι θα παραχωρηθεί σε χέρια ιδιωτών, ο κύριος Ανδρέας σχολιάζει: «Να πουληθεί και να το πάρει ποιος; Να γίνει τι;».

Δείτε το βίντεο