Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα στο Κέντρο Υγείας Χάρακα με ένα αγοράκι 2 ετών που είχε πέσει σε βαρέλι στον οικισμό της Λιγόρτυνου.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας περίπου στις 16:20 χωρίς σφυγμό, παγωμένο, χωρίς αναπνοές. Ξεκίνησε αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και συνδέθηκε απινιδωτής. Επί τρεις σχεδόν ώρες οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν κάνοντας ανάνηψη και ταυτόχρονα προσπαθώντας να το ζεστάνουν, αλλά το παιδί δεν ανταποκρινόταν. Τελικά, αφού ξεπέρασαν κατά τέσσερις φορές την προβλεπόμενη διάρκεια ανάνηψης, οι γιατροί, απογοητευμένοι, αποφάσισαν να σταματήσουν αναφέρει το zarpanews.gr.

Ενημερώθηκε η Aστυνομία και ο ιατροδικαστής και το παιδί αναμενόταν να μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Μάλιστα έφτασε στο σημείο και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε τη μεταφορά.

Έπρεπε όμως να συνοδεύεται από ένα καρδιογράφημα που θα έδειχνε μια ευθεία γραμμή. Και εκεί που κατέγραφε αυτή την ευθεία, ισοηλεκτρική γραμμή όπως λέγεται, ξαφνικά το μηχάνημα έδειξε πως το παιδί άρχισε να έχει καρδιακή δραστηριότητα.

Οι γιατροί ξαναέπεσαν πάνω από το παιδί, ειδοποιήθηκε η κινητή μονάδα. Στο ασθενοφόρο συνέχισε να έχει καρδιακούς παλμούς, άρχισε να έχει δικές του αναπνοές και διασωληνώθηκε στον δρόμο. Ήταν κάτι πρωτοφανές για όσους το είδαν να συμβαίνει.

Στο zarpanews μίλησε η κ. Εύα Λαδουκάκη, γενική γιατρός στο Κέντρο Υγείας Χάρακα.

«Είμαι 22 χρόνια γιατρός και μου έχουν τύχει πολλά και διάφορα. Αλλά τέτοια εξέλιξη μετά από ένα τρίωρο ανάνηψης και με το γραφείο τελετών απ’ έξω, δεν έχει ξανασυμβεί. Το μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν μας φέρανε το παιδί, γιατί κι εμείς γονείς είμαστε. Οι γονείς και οι παππούδες του, αλλά και κόσμος από το χωριό ήταν έξω από το Κ.Υ. Και μετά οι άνθρωποι έπαθαν δεύτερο σοκ».

Το παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ.