Να «διαβαστεί» και από παιδιά τυφλά, με προβλήματα όρασης και αλλά και κωφά μπορεί πλέον το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι».

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη το παραμύθι διαμορφώθηκε σε απτική μορφή με το κείμενο και τη λεκτική περιγραφή των εικόνων σε κώδικα-γραφή μπράιγ και την ανάγλυφη αποτύπωση των εικόνων, ώστε να διαβάζονται μέσω της αφής. Η ιστορία επίσης προβάλλεται σε βίντεο στη νοηματική και με υπότιτλους για τα κωφά παιδιά.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί και να διανεμηθεί το παραμύθι σε συμπολίτες μας και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον αριθμό των πολιτών που ενημερώνονται για το μεγάλο αυτό θέμα» επισημαίνει η Έλενα Ράπτη.

«Μέσα από το 3D animation περνούν όλα τα μηνύματα στα παιδιά»

Η βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης σε άρθρο της στo newsbeast.gr με τίτλο: «Επτά χρόνια αγώνας για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά από συστηματική δουλειά μηνών ετοιμάσαμε και εγκαινιάσαμε σε ειδική εκδήλωση, τον Ιανουάριο του 2015, το νέο ελληνικό ”εργαλείο” της καμπάνιας ”ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ”, μια ιστορία κινουμένων σχεδίων, ένα 3D animation που ονομάζεται ”Το Μυστικό της Νίκης”».

«Μέσα από αυτό περνούν όλα τα μηνύματα της καμπάνιας σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως σε παιδιά, με τρόπο οπτικοακουστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, συμβάλλοντας πολύ ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση όλων και εν τέλει στην προστασία των παιδιών. Το 3D animation υποστηρίζουν με τη συμμετοχή τους ο Νίκος Αλιάγας, ο οποίος περνά τα μηνύματα στο trailer, η Φαίη Σκορδά, η οποία δίνει τη φωνή της στη νεράιδα, ο Βασίλης Παλαιολόγος, ο οποίος δίνει τη φωνή του στον ”φίλο” της Νίκης και δύο μικρά κορίτσια που δίνουν τη φωνή τους στα λόγια και το παιδικό τραγουδάκι μέσα από το οποίο μας μιλά η Νίκη» υπογράμμισε.

«Το Μυστικό της Νίκης» προβάλλεται και στη νοηματική γλώσσα

«Πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή η οποία μέχρι σήμερα έχει διανεμηθεί σε 300.000 αντίτυπα σε γονείς και παιδιά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και σε κάθε δράση και θα συνεχίσει να διανέμεται καθώς υπάρχει τεράστια ζήτηση από όλη την Ελλάδα. Δήμοι και Περιφέρειες με δική τους πρωτοβουλία ή με την υποστήριξη επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης επιλέγουν να αναπαράξουν και να διανείμουν αντίτυπα πάντα σε συνεργασία με την καμπάνια» επισημαίνει η Έλενα Ράπτη.

Όπως εξηγεί η ιστορία προβάλλεται και στη νοηματική γλώσσα για κωφάλαλα παιδιά καθώς και με ελληνικούς υπότιτλους για βαρήκοα παιδιά.

Το «Μυστικό της Νίκης» έχει ήδη προβληθεί δύο φορές σε ώρες υψηλής τηλεθέασης για παιδιά σε Ελλάδα και Κύπρο και αριθμεί πάνω από 3.220.000 προβολές στο Youtube.