Επίσκεψη στον χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ, όπου γίνονται ανασκαφικές εργασίες επί του οικοπέδου που πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, πραγματοποίησαν σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος.

Οι ανασκαφικές εργασίες εκτελούνται από τον Μάιο του 2014 με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρη εικόνα των αρχαιολογικών ευρημάτων επί του οικοπέδου, η οποία θα διευκολύνει τη χωροθέτηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών και δήλωσε ότι σύντομα θα έχουμε ολοκληρωμένη απεικόνιση των αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την τοπική Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης του νέου μουσείου.

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο οικόπεδο, σημείωσε ότι «το νέο μουσείο της Σπάρτης θα αποτελέσει το μεγάλο μουσείο της Πελοποννήσου και τον οδηγό ενσωμάτωσης των ευρημάτων στη νέα κατασκευή, ώστε να διασυνδέσουμε τη μαρτυρία ενός ζωντανού μουσειακού χώρου με τη μαρτυρία μιας ιδιαίτερα σημαντικής ιστορικά περιοχής για την εξέλιξη της αρχαίας Ελλάδας».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η Σπάρτη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο αντάξιο της ιστορικής παρακαταθήκης της» και τόνισε πως «το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενεργήσει για τη γρήγορη ολοκλήρωση των ανασκαφών και την αναθεώρηση του χαρακτηρισμού του κτιρίου του ΧΥΜΟΦΙΞ ως διατηρητέου».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, επισκέφθηκε τα δύο οικόπεδα στον πολεοδομικό ιστό της Σπάρτης, επί των οδών ‘Αγιδος και Τριακοσίων, όπου εκτελείται το έργο της προστασίας, προβολής και ανάδειξης των μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί και σύνδεσής τους με τα βυζαντινά μνημεία της Ακρόπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο κ. Τατούλης, αφού ενημερώθηκε από τις αρχαιολόγους, υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου, σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Σπάρτης.