Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν οι δικηγόροι ζητώντας την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σε εκτέλεση της από 13.2.2021 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, οι 13 Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων – μέλη της κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση για την ακύρωση της νέας ΚΥΑ (υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021), κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας (Αριθ. Πρωτοκόλλου Κατάθεσης Ε482/2021).

Στην αίτηση ακύρωσης, προβάλλεται ότι η νέα ΚΥΑ:

α) Πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία,

β) Παραβιάζει τις αρχές:
i) της διάκρισης των εξουσιών,
ii) της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και δη αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια,
iii) της αναλογικότητας και
iv) της χρηστής διοίκησης.

γ) δεν έχει την απαιτούμενη ειδική τεκμηρίωση και

δ) Αντίκειται στο δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρουν, η επίμαχη ΚΥΑ είναι ακυρωτέα λόγω παράβασης των άρθρων 5 παρ. 1, 20 παρ. 1, 25 και 26 του Συντάγματος και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ.