Στο «κόκκινο» μπήκε και επίσημα η Αττική, με την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε πως στις «κόκκινες» περιοχές θα υπάρχει επιστροφή στο click away για τις αγορές στο λιανεμπόριο, ενώ θα πρέπει να προηγείται ραντεβού για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αλλά και στα κομμωτήρια.

Όσο για τα γυμνάσια και τα λύκεια, στις «κόκκινες» περιοχές όπως η Αττική θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια, με τα παιδιά των λυκείων να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα λειτουργίας των καταστημάτων, που ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τα καταστήματα θα είναι κλειστά αύριο Κυριακή.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ανέφερε πως αν η επιδημιολογική κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, τα μέτρα θα επαναξιολογούνται.

Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με click away. Θα εξαιρεθούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που θα λειτουργούν με click inside

Ειδικότερα, στις Περιοχές επαυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν:

-Οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away),

-Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία, με ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Για τις περιοχές σε επιδημιολογική επιτήρηση, παραμένουν τα μέτρα όπως ισχύουν σύμφωνα με την ΚΥΑ Β 186/23-1-2021.

Υπηρεσίες

Θα λειτουργούν μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια:

-Κομμωτήρια – Κουρεία

-Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ

-Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών

-ΚΤΕΟ

-ΟΠΑΠ (με εξαίρεση τις περιοχές επαυξημένου κινδύνου)

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας Επιχειρήσεων σε περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης

-Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ, αλλά και η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

-Ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8 μ.μ.

-Ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του δύο ώρες, κατά τις οποίες μπορεί να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. εντός καταστημάτων

-Μέγιστος επιτρεπόενος αριθμός πελατών εντός εμπορικών κέντρων (Malls) ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα νέα μέτρα για τα καταστήματα

Τα μέτρα που ισχύουν στις «κόκκινες» και στις «κίτρινες» περιοχές

«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

Συγκεκριμένα από αύριο για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

-Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

-Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

-Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Eπανήλθε ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας

Επανήλθε σήμερα το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

-Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

-Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

-Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης. Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων: 1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. 2ο.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης. 3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη. 4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.