Διακόσια σαράντα πέντε εμβολιαστικά κέντρα προετοιμάζονται στην Αττική, ώστε να είναι πανέτοιμα για να χορηγήσουν στους πολίτες το εμβόλιο προστασίας από τον κορονοϊό, καθώς όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, η σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια είναι η εξής: Υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές. Το σήμα για την έναρξη των εμβολιασμών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί, τους οποίους για συμβολικούς λόγους θα κάνουν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός.

Το newsbeast.gr βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιλίου στη συμβολή των οδών Αχαΐας και Καλαβρύτων (εμβολιαστικό κέντρο covid-19) και κατέγραψε τις πυρετώδεις διεργασίες που γίνονται, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους και με ασφάλεια. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις προσομοίωσης, ενώ και το προσωπικό έχει περάσει από ειδική εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο διαθέτει 4 χωριστά δωμάτια και μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 80 άτομα την ημέρα. Απαιτούνται 10 λεπτά για την ιατρική πράξη του εμβολιασμού, ενώ  θα έχει προηγηθεί λήψη ιστορικού από τον νοσηλευτή/ νοσηλεύτρια. Μετά τον εμβολιασμό κάθε πολίτης θα παραμένει στο ιατρείο για 10-15 λεπτά, για λόγους ασφαλείας, για τυχούσες παρενέργειες. Επισημαίνεται ότι κάθε φιαλίδιο μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 4 δόσεις εμβολίου, ενώ απαιτείται ανάμειξη με φυσιολογικό ορό, προκειμένου να βγει η δόση για τον εμβολιαζόμενο. «Αν περισσέψουν δόσεις εμβολίου θα μεταφερθούν σε άλλο κέντρο, ενώ στόχος είναι να μην πάει ούτε μία δόση χαμένη!» εξηγεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Αγώνας δρόμου για τον εφοδιασμό

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες παρτίδες εμβολίων θα έρθουν στη χώρα μας το Σάββατο με ειδικές πτήσεις, θα μεταφερθούν σε αποθήκες στα κατάλληλα ψυγεία και στη συνέχεια στα εμβολιαστικά κέντρα για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η μεταφορά και ο εμβολιασμός θα γίνεται με ταχύτητα για να μην σπάσει η ψυκτική αλυσίδα.

  • Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν σε δυο βάρδιες από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο.
  • Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε 23 σημεία στην Αττική.
  • Τον εμβολιασμό των πολιτών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα αναλάβουν οι 65 δομές ΚΟΜΥ.

Το έντυπο που θα υπογράφουν όσοι εμβολιάζονται

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο. Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν και συντάχθηκαν από το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr:

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος