Αντισυνταγματική η περίθαλψη άγαμων θυγατέρων και αδελφών άνω των 40

Απόφαση του ΣτΕ για τις συγγενείς των ένστολων όλων των σωμάτων ασφαλείας


ΕΛΛΑΔΑ
18:44
03/06/2014
Αντισυνταγματική η περίθαλψη άγαμων θυγατέρων και αδελφών άνω των 40
4
loading

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπαγωγή στην υγειονομική περίθαλψη του Δημοσίου των άγαμων θυγατέρων και αδελφών γυναικών, άνω των 40 ετών, των ένστολων όλων των σωμάτων.

Και αυτό γιατι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η επίμαχη ρύθμιση με την οποία παρέχεται δικαίωμα περίθαλψης στις άγαμες θυγατέρες και αδελφές των ασφαλισμένων ενστόλων, «κατ΄ αποκλεισμό των αγάμων αρένων τέκνων και αδελφών» είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.

Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι ενδεχομένως η ρύθμιση να αποτελεί θετικό μέτρο υπέρ των γυναικών σύμφωνα το άρθρο 116 του Συντάγματος, το οποίο δικαιολογεί την απόκλιση από τους γενικό κανόνα της ισότητας, όμως η ειδική μεταχείριση «δεν θα εναρμονιζόταν προς το Σύνταγμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άγαμες γυναίκες είναι σε θέση, με βάση τα εισοδήματα τους, να ανταποκρίνονται στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης».

Το νέο διάταγμα κατατέθηκε στο ΣτΕ, από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φωτεινή Γεννηματά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και με αυτό τροποποιείται παλαιότερο, του 1983.

Η διάταξη η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική προέβλεπε ότι «οι άγαμες θυγατέρες και αδελφές των άμεσα ασφαλισμένων και οι οποίες είναι άνω των 40 ετών, που κατέχουν βιβλιάριο περίθαλψης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του παρόντος, διατηρούν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης σε βάρος του Δημοσίου, εφόσον δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης από άλλο ασφαλιστικό φορέα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar olymbitis

  Τόσες δεκαετίες που τους πληρώνουμε όλους αυτούς γιατί δεν αποφαίνετο το ΣτΕ νωρίτερα; Στημένοι κι αυτοί.

 2. avatar jasmine

  Ναι, πετάξτε τις άγαμες θυγατερς στον Καιάδα!

  1. avatar papaki

   Κάτσε ρε συ jasmine, στο 1800 ζούμε που οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και γενικότερα να φτιάξουν όπως θέλουν τη ζωή τους και κρεμόντουσαν από τους άντρες τους? Πάνε όλα αυτά, τόσους αγώνες κάνατε για την ισότητα και ΔΙΚΑΙΩΣ τα κατακτήσατε και χίλια μπράβο! Δεν μπορούμε να συζητάμε για "40 χρονών άγαμη θυγατέρα" και ειδική μεταχείριση εν έτη 2014! Είναι εξωφρενικό - πως να το κάνουμε! Λίγο λογική, λίγο σύνεση επιτέλους...
   Κάτι άσχετο: ο όρος "θυγατέρα" για ποιό λόγο μπαίνει? Υπάρχει περίπτωση να φύτρωσε? Εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται "θυγατέρα κάποιου / κάποιας", ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος / κάποια απεβίωσε.
   Α, ρε ΠΑΣΟΚάρα με τις ευφάνταστες νομοθεσίες σου...

  2. avatar Douskas John

   Αγαμη θυγατέρα ξασμινεν μου μην φοβάσαι ,κάτι θα κάνουμε και για σένα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει