Την καθιέρωση του ψηφιακού Exit Poll για την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος προτείνει η Metron Analysis για τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα με το Στράτο Φαναρά η μετάβαση από την παραδοσιακή pen and paper μέθοδο, στην ψηφιακή συλλογή των δεδομένων είναι ένα εγχείρημα εφικτό με τη χρήση ενός αξιόπιστου, γρήγορου δικτύου κινητής τηλεφωνίας, όπως αυτό της WIND Ελλάς.

Στις πρόσφατες εκλογές η Metron Analysis, χρησιμοποίησε τις νέες τεχνολογίες και την κινητή τηλεφωνία στην ερευνητική διαδικασία. Παράλληλα με το παραδοσιακό Exit Poll πραγματοποίησε και ψηφιακό exit poll σε 20 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές, προβλέποντας με απόλυτη σχεδόν επιτυχία τα αποτελέσματα. Το 2012 και πάλι με τεχνολογικό εταίρο τη WIND είχε υλοποιήσει στη χώρα μας πιλοτικό ψηφιακό exit poll στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ελληνικό κοινό είναι θετικό στην ¨ψηφιακή” κάλπη και ταυτόχρονα οι τεχνολογικές υποδομές της κινητής τηλεφωνίας ανοίγουν το δρόμο προς την «ηλεκτρονική» προσέγγιση του θέματος.

Η ψηφιακή ψηφοφορία στα exit poll είναι μια εύκολη, ταχύτερη διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην έρευνα καθώς ενισχύει τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος ενώ επιταχύνει την πρόσβαση στα δεδομένα και κατ’ επέκταση στην επεξεργασία τους. Το ψηφιακό exit poll καθιστά εφικτή την ανακοίνωση του 100% των αποτελεσμάτων, μισή ώρα περίπου μετά το κλείσιμο της κάλπης σε αντίθεση με το παραδοσιακό που απαιτεί τριπλάσιο χρόνο για την επεξεργασία και παράδοση των αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα μειώνει την πιθανότητα σφάλματος στην επεξεργασία και την κωδικοποίηση των δεδομένων αφού όλη η διαδικασία είναι απολύτως αυτοματοποιημένη.

Ψήφος μέσω Internet στο μέλλον

Θετική ήταν και η αποδοχή του ψηφιακού exit poll από τους ψηφοφόρους. Συμμετείχαν ακόμα και ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 65 ετών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη εξοικείωση των Ελλήνων με τις νέες τεχνολογίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που έδωσαν στην ερώτηση «Αν είχατε τη δυνατότητα, θα ψηφίζατε μέσω Internet;» καθώς ένα εντυπωσιακό 63% απάντησε θετικά στην προοπτική της ιντερνετικής ψήφου.

Ο ρόλος του δικτύου στη μετάδοση των δεδομένων

Καθοριστικής σημασίας για την ομαλή διεξαγωγή του ψηφιακού exit poll, ειδικά στις ώρες αιχμής της προσέλευσης των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα είναι η ταχύτητα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και η ένταση του σήματος στις συσκευές tablet. Αυτά τα χαρακτηριστικά εγγυήθηκε το δίκτυο της WIND πανελλαδικά καθώς παρείχε υψηλή ταχύτητα, κάλυψη και διαθεσιμότητα για την αυτόματη μετάδοση των δεδομένων από τα tablet των ερευνητών στο κεντρικό σύστημα της Metron Analysis. Η WIND διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα ασύρματα δίκτυα στην Ευρώπη, έχοντας επενδύσει στην ανάπτυξή του περισσότερα από 400€ εκατ. από το 2010 ως σήμερα.


Γιώργος Τσαπρούνης Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς, Στράτος Φαναράς Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Ελένη Φαναρά ΙΤ Manager της Metron Analysis και Γιάννης Γαβριηλίδης Ανώτερος Διευθυντής Brand, Μάρκετινγκ και On-Line Στρατηγικής της WIND Ελλάς