Επιπλέον μέτρα για την προστασία των αιμοκαθαιρόμενων από την Covid-19 και τον ορισμό ενός μοναδικού νοσοκομείου αναφοράς στη Θεσσαλονίκη που θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για τους θετικούς στον SARS Cov-2 που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ζητά ο Σύλλογος Νεφροπαθών της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον Σύλλογο, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 1400 νεφροπαθείς και όταν ένας απ’ αυτούς βρεθεί θετικός στον κορονοϊό (συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός), διακομίζεται στο νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κάθε φορά εφημερεύει.

Εκεί, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους ασθενείς της μονάδας, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα στην κλίνη που νοσηλεύεται. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, το προσωπικό που διενεργεί την αιμοκάθαρση είναι το ίδιο που εξυπηρετεί και τα απλά περιστατικά της μονάδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

«Καθώς οι ιδιωτικές μονάδες διενεργούν τακτικούς ελέγχους για να προστατέψουν τους ασθενείς τους προκύπτει σωρεία θετικών κρουσμάτων (συμπτωματικών ή ασυμπτωματικών) που μετά από κάθε εφημερία αυξάνουν δραματικά την πίεση στις ήδη γεμάτες και υποστελεχωμένες μονάδες των δημοσίων.

Μάλιστα, αντί να έχουμε μόνο μία μονάδα αναφοράς όπως στην Αθήνα (νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ), τα κρούσματα έχουν διασπαρεί στο σύνολο των νοσοκομείων της πόλης. Είναι πια θέμα χρόνου τα θετικά περιστατικά να αρχίσουν να γεμίζουν μονάδες στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση τακτικοί ασθενείς, θέτοντας τις ζωές των δεύτερων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μια έκρηξη κρουσμάτων στον πληθυσμό των αιμοκαθαιρόμενων που θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία της πόλης», υποστηρίζει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Για τους λόγους αυτούς, ο Σύλλογος Νεφροπαθών θεωρεί ότι υπάρχει εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη:

*Να οριστεί άμεσα, όπως ακριβώς στην Αθήνα, ένα μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη που θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για αιμοκαθαιρόμενους θετικούς στον covid-19, ώστε να αποφορτιστεί το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που καλύπτει και τους ασθενείς με covid-19 με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και παράλληλα να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

* Να διενεργούνται πιο συχνά τα αναγκαία τεστ στο σύνολο του προσωπικού και των ασθενών των νοσοκομειακών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού ώστε να απομονωθούν έγκαιρα τυχόν κρούσματα, καθώς ο ιός παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό στην Θεσσαλονίκη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.