Η γαστρονομική γειτονιά του Κεραμεικού τον Ιανουάριο του 2012 απέκτησε το πρώτο και μοναδικό (σε ολόκληρη την Ελλάδα) σκανδιναβικό εστιατόριο, που ακούει στο Safka (στη φιλανδική αργκό η λέξη safka σημαίνει φαγητό).

Οι φινλανδοί ιδιοκτήτες του Marika Koskinen και Samu Koskinen (ταυτόχρονα και σεφ του εστιατορίου), κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με άκρως λιτές αρχιτεκτονικές γραμμές, απέριττη διακόσμηση και σωστό φωτισμό, όπως αρμόζει άλλωστε σε έναν χώρο σκανδιναβικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε τα τραπέζια στην καταπράσινη αυλή, η οποία αυτή την εποχή είναι γεμάτη με ανθισμένα λουλούδια.

Με ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στις πρώτες ύλες, η γαστριμαργική νοοτροπία του ευρωπαϊκού Βορρά, παντρεύεται ιδανικά με την ελληνική, από την οποία ο σεφ εμπνέεται και επηρεάζεται δημιουργικά. Εκτός από το σολομό, τον τάρανδο, τα άγρια μανιτάρια και κάποια ιδιαίτερα τοπικά σκανδιναβικά ποτά, οι υπόλοιπες πρώτες ύλες προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο Safka μπορείτε να βρείτε κάποια σπάνια προϊόντα όπως κόκκινη ρόκα και δροσουλίτη από την Κρήτη.

Το μενού του, που διαφοροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, απαρτίζεται από λίγες και καλές προτάσεις, αντιπροσωπευτικές της σκανδιναβικής κουζίνας, οι οποίες τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση παίρνουν άριστα, δέκα!

Από τον ανανεωμένο κατάλογό του σίγουρα ξεχωρίζουν από τα κυρίως ο σπιτικά καπνισμένος σολομός «Safka», με σαλάτα από kolrabi και βινεγκρέτ λιαστής τομάτας (το μόνο σταθερό πιάτο που δεν μεταβάλλεται κατά την ανανέωση του μενού), το μοσχαρίσιο συκώτι με ραγού πατάτας και παντζαριού, φύλλα αρακά και σως κρεμμυδιών καθώς και το φιλέτο τσιπούρας, με σπανάκι, πράσο και σάλτσα από μύδια και μάραθο.


Από τα ορεκτικά δοκιμάστε ανεπιφύλακτα σπιτικό καρπάτσιο τάρανδου, καπνιστά καρότα και vinaigrette κόκκινου κρεμμυδιού, πράσινη σαλάτα με γαρίδες Βόρειου Ατλαντικού, άνηθο και σμετάνα, μαριναρισμένο σκουμπρί με aquavit, πατατοσαλάτα με σελινόριζα, αυγά ρέγγας και λάδι άγριου κύμινου.

Το δείπνο σας, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο αν δεν κλείνατε με κάποιο από τα επιδόρπια που παρασκευάζονται στο εστιατόριο, όπως το καραμελωμένο ραβέντι, με παγωτό βανίλια και τραγανή βρώμη και η ganache σοκολάτας αρωματισμένη με φρούτο του πάθους, αλμυρή καραμέλα και παγωτό γιαούρτι.

Σημειώστε ότι οι ιδιοκτήτες του Safka δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό κρασί, γι’ αυτό και η wine list είναι εμπλουτισμένη με επιλεγμένες ετικέτες από μικρούς έλληνες παραγωγούς, με τους οποίους μάλιστα διοργανώνουν βραδιές οινογευσίας κάθε 2-3 εβδομάδες.

Tip: Κάθε Κυριακή διοργανώνει brunch (13.30-18.00) με ένα μενού που πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε, ενώ καθημερινά -εκτός Τετάρτης που πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες- και Σάββατο βράδυ, μπορείτε να δοκιμάσετε τα scapas, σκανδιναβικά tapas!

Info

Τετάρτη-Κυριακή: 20.30 – αργά
Κυριακή: από τις 13.30 και έπειτα

Τιμή: Από 25-30 ευρώ/άτομο

Μεγάλου Αλεξάνδρου 80-82 & Πηλέως, Αθήνα
Τηλ. +30 210 5243340
[email protected]
www.safka-athens.gr
www.facebook.com/safka.athens


 Μάθε τα πάντα για την Αθήνα και τα καλύτερα στέκια της κατεβάζοντας δωρεάν το Athens by GreekGuide.com!