Σε συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω του κορονοϊού. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κάνει το σύστημα υγείας της συμπρωτεύουσας να πιέζεται. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί οι κλίνες της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» που χρησιμοποιούνται για ασθενείς με covid έχουν ήδη γεμίσει.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξολογίας Ιωάννης Κιουμής τόνισε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου εργάζεται:

«Η ΜΕΘ του Παπανικολάου γέμισε σε 48 μόλις ώρες. Κλίνες ΜΕΘ για Covid υπάρχουν πλέον μόνο σε άλλα νοσοκομεία της πόλης».

«Οι εφεδρείες αυτές δεν είναι απεριόριστες, αλλά είναι ικανές να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση» τόνισε.

Όπως εξήγησε παραμένει ελεύθερη στο «Παπανικολάου» μία ΜΕΘ για γενικά περιστατικά. Αν γεμίσει και αυτή, τότε οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, «κανένας ασθενής δεν θα μείνει στο δρόμο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

O ίδιος εστίασε και στον σχεδιασμό να μεταφέρονται ασθενείς από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δημόσιου συστήματος υγείας. Όπως δήλωσε ο κ. Κιουμής ίσως να πρόκειται για μια αναγκαία ρύθμιση.

Ως προς την πορεία της πανδημίας, επεσήμανε ότι εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν εμφανίσουν μια πραγματική και διαρκή ελάττωση, τα περιθώρια θα στενέψουν ως προς το σύστημα υγείας. «Ελπίζω να υποχωρήσει η πανδημία» είπε.