Ο χάρτης του κορονοϊού: Οι «πορτοκαλί» περιοχές στην Ελλάδα – Στο επίπεδο 3 η Αττική

Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά


ΕΛΛΑΔΑ
18:30
09/10/2020
Ο χάρτης του κορονοϊού: Οι «πορτοκαλί» περιοχές στην Ελλάδα - Στο επίπεδο 3 η Αττική
8
loading

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον νέο ψηφιακό χάρτη για τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ ανά περιοχές στην Ελλάδα, ανέφερε ποιες περιοχές βρίσκονται στο «Πορτοκαλί». Καμία δεν βρίσκεται για την ώρα στο «Κόκκινο».

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια τόνισε πως 26 περιφέρειες βρίσκονται στο επίπεδο ετοιμότητας, 25 σε κατάσταση επιτήρησης και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα η κάθε περιφέρεια. Μεταξύ άλλων ο Νομός Αττικής, τοποθετήθηκε στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό της αυξημένης επιτήρησης, το ίδιο επίσης και ο Πειραιάς, η Πέλλα, η Μύκονος, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Αναλυτικά οι περιοχές και τα επίπεδα

Το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς με συγχρωτισμό σε όλη τη χώρα.

ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα. Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας από τον κορονοϊό: Βήμα – βήμα πώς λειτουργεί

Σήμερα παρουσιάστηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό. Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr και θα αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα 13/10.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσε γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία του συγκεκριμένου χάρτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο.

Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».

Τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων

Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή:

1 – επίπεδο ετοιμότητας,

2 – επίπεδο επιτήρησης,

3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και

4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών. Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι τα επίπεδα δείχνουν το «τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Κλικ στον χάρτη ή με πληκτρολόγηση του Ταχυδρομικού Κώδικα

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Η ιδέα του χάρτη είναι από start-up

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κλείνω με μια απαραίτητη αναγνώριση, που παράλληλα είναι και προτροπή: ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up.

Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Δείτε το βίντεο

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Ροδίτης

  Μιλάμε για έναν ιό που σκοτώνει μόλις το 1-2% όσων προσβληθούν από αυτόν και αυτοί μάλιστα είναι και άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας (καρδιακά, αναπνευστικά κλπ). Και έχουν επιβάλει μάσκες στο κόσμο και πολλές άλλες βλακείες. Και να ξέρετε και κάτι άλλο. Ασυμπτωματικός ιός ουδέποτε υπήρξε έως τώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ασυμπτωματικός ιός σημαίνει ιός απάτη.

  1. avatar Όλοι

   Όλοι οι ιοί μπορουν και εχουν ασυμπτωματικους φορείς. Είναι η διαφορά της μολυσματικοτητας από τη νοσηρότητα στην ιατρική

 2. avatar ORUE

  Ότι πρεπει για γιαγιαδες και παππουδες φωστήρες!
  Μας αξιζει ότι παθαίνουμε

 3. avatar ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

  ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
  ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ.
  ΜΕΤΑ ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝ ΘΑ ΠΟΥΝ .
  ΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ,ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΝΗΣΙΩΝ.
  ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ

 4. avatar ασφ

  σαγσ

 5. avatar ??σδφ

  ωραια δουλεια.. αργήσατε βέβαια...αλλα κάλιω αργα παρά ποτέ.

 6. avatar ΚΛΕΩΝ

  Η Αττικη ειναι στο Επιπεδο 3.....
  Εστίαση
  Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
  4 άτομα ανά τραπέζι
  Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας
  Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
  Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

  Ας παει ενας σε μαγαζι Π/Σ/Κ και να μου δειξει καφετερια με πληροτητα 50%!!!!

 7. avatar supi

  Η μισή και παραπάνω Κρήτη πράσινη!! Θα νομίζουν ότι βγήκε το ΠΑΣΟΚ πάλι!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει