Μέσα σε κλίμα βαθιά κατάνυξης Χριστιανοί από όλα τα δόγματα και όλα τα μέρη του κόσμου παρακολούθησαν στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα την Τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Ο ναός και ο χώρος γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πιστούς που περίμεναν το θαύμα της Ανάστασης.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μπήκε στο κουβούκλιο για να προσευχηθεί και έπειτα από λίγα λεπτά το Άγιο Φως άναψε τις λαμπάδες και τα καντήλια του Ναού. Οι πιστοί άρχισαν να τραγουδούν με δάκρυα χαράς τους ύμνους της πατρίδας τους, ενώ οι καμπάνες σήμαναν επί 20 λεπτά την χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Η θεϊκή φλόγα, σύμφωνα με τις παραδόσεις, εμφανίζεται «από το πουθενά» στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη, αποκλειστικά σε αυτόν και σε κανέναν άλλο, στις 12 το μεσημέρι ακριβώς κάθε Μεγάλου Σαββάτου. Από τον ναό της Αναστάσεως, το Άγιο Φως αρχίζει το ταξίδι του με προορισμό τις εκκλησίες της Ελλάδας.

Το αεροπλάνο με τον αρμόδιο υφυπουργό Κυριάκο Γεροντόπουλο, θα μεταφέρει τη φλόγα της Αναστάσεως από το Ισραήλ στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, γύρω στις 18.30 το βράδυ. Εκεί θα γίνει η τελετή υποδοχής, με τιμές αρχηγού κράτους για να ξεκινήσει, αμέσως μετά η διανομή του σε όλη τη χώρα.

Δύο αεροσκάφη αναχωρούν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα προς περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, μεταφέροντας το Άγιο Φως σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη με προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, κατά προσέγγιση τις 22:30.

Παράλληλα, προκειμένου να γίνει η μεταφορά και σε άλλους προορισμούς- Ηράκλειο, Χίο, Σαντορίνη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη- μετατίθεται αργότερα, κατά μία περίπου ώρα, η αναχώρηση σε προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις.