Στην ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, καθώς αυτήν την περίοδο καταγράφεται μια διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα, στάθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ροή των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση, γιατί «υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα, είναι λίγο αυτό ανησυχητικό. Και η Αθήνα με ανησυχεί και η Θεσσαλονίκη». Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «η ροή στην Ελλάδα είναι χαμηλή», λέγοντας ότι μόλις μια φορά ξεπέρασε τα 50 σε μια ημέρα.

«Μέχρι στιγμής δεν πάμε άσχημα. Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Γώγος μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Mega, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Σε καλή κατάσταση βρισκόμαστε, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιουδήποτε τύπου έξαρση της νόσου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το δεύτερο στάδιο μετά την καραντίνα είναι και το πιο δύσκολο, καθώς επειδή πρόκειται για επιτηρουμένη κανονικότητα με συγκεκριμένα μέτρα, ο κόσμος επαναπαύεται και το προσλαμβάνει ως κανονικότητα προ κορονοϊού. «Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη φάση αυτή, περισσότερο από τα απαγορευτικά μέτρα», ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη σημασία της κατάστασης και να πειστούν στην τήρησή τους.

Ο κ. Γώγος εκτιμά ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι έτοιμο προς χρήση στα μέσα του 2021, ωστόσο μέχρι τότε πρέπει να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή ο κόσμος και τήρηση των μέτρων.

«Στο δεύτερο στάδιο του εμβολίου που είμαστε τώρα, φαίνεται πως αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό. Η δυνατότητα του εμβολίου να δράσει σε πολλαπλές φάσεις, δίνει την εντύπωση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στις ευάλωτες ομάδες, τις οποίες είναι σημαντικό να ανοσοποιήσουμε», σχολίασε.

Καταληκτικά, ο καθηγητής έστειλε ξανά το μήνυμα πως «τώρα, είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν, ώστε να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους». Και υπερθεμάτισε για ακόμη μια φορά την αυτοπροστασία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.