Την 33η Έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι επισκέφτηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ως πρόεδρος του γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ ο κ. Καράογλου συναντήθηκε με την υφυπουργό Οικονομικών της Σερβίας, αρμόδια για τον τουρισμό, Γκόρντανα Ραντοσάβλιεβιτς, με την οποία εξέτασαν θέματα τουριστικής συνεργασίας των δύο χώρων. Διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος σε προτίμηση τουριστικός προορισμός των πολιτών της Σερβίας και εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε τρίτες αγορές ενώ εκφράστηκε και η ανάγκη προβολής σερβικών τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καράογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τον ελληνικό τουρισμό το 2014. «Πέρυσι ξεπεράσαμε τον στόχο και φτάσαμε τα 18,5 εκατομμύρια τουρίστες, φέτος επιθυμούμε να διατηρήσουμε αυτόν τον αριθμό, ωστόσο πιστεύω ότι θα τον ξεπεράσουμε κατά πολύ. Όλα τα μηνύματα που φτάνουν λένε ότι θα είναι μία πολύ καλή τουριστική χρονιά» επισήμανε ο κ. Καράογλου. Ειδικότερα για τη βόρεια Ελλάδα τόνισε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κάποιων βαλκανικών χωρών ενίσχυσε σημαντικά την επισκεψιμότητα από τις χώρες αυτές και εκτίμησε ότι όσο προχωράει η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα αυξάνεται το τουριστικό κύμα προς τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, με την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, προσπαθεί να συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστεί η κρίση. «Είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες για περισσότερο τουρισμό. Η Εκκλησία δεν μπορεί να απέχει από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Η προσπάθεια της Εκκλησίας δεν έχει καμία σχέση με τουριστικά πρακτορεία και επιχειρήσεις, είναι μια πρωτοβουλία για να γνωρίσουν οι ξένοι περισσότερα κομμάτια της ελληνικής πραγματικότητας και αυτό αποδίδει» επισήμανε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δωδώνης. Συμπλήρωσε, ενδεικτικά, ότι μόνο μία παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού στη Σαγκάη της Κίνας, που έγινε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον περασμένο Νοέμβριο, συνέβαλλε στο να αυξηθούν κατά 170% οι αιτήσεις Κινέζων πολιτών για βίζα στο ελληνικό προξενείο.
Στην 33η έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι η Ελλάδα έχει δυναμική παρουσία. Το γραφείο του ΕΟΤ είναι από τα μεγαλύτερα στην Έκθεση ενώ πάρα πολλά πρακτορεία συμπεριλαμβάνουν στις προσφορές τους ελληνικούς προορισμούς.