Το μήνυμα ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, επανέλαβε μετ’ επιτάσεως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο του briefing, τονίζοντας ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο και ο δρόμος αυτός δεν πρέπει να ναρκοθετηθεί από απερισκεψία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Πέραν της ατομικής ευθύνης και της ευθύνης των επιχειρήσεων της εστίασης, υπογράμμισε και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και να παρέμβει όπου χρειαστεί.

Ερωτηθείς μάλιστα για ενδεχόμενο τοπικών lockdown, ο κ.Πέτσας ανέφερε ειδικά για την Ξάνθη ότι εξετάζονται πολλά στοιχεία. Σημείωσε ότι πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εδώ και καιρό όπου έχουν γίνει πολλά τεστ και συγκεκριμένα 3.013 και τόνισε ότι η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει σήμερα τις εξελίξεις στην περιοχή και θα εισηγηθεί για λήψη μέτρων, αναφέροντας ότι το ενδεχόμενο κρουσμάτων σε νοσοκομεία θα ήταν ένα «καμπανάκι».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι πέραν των τοπικών lock down και της απαγόρευσης πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια, η κυβέρνηση δε σχεδιάζει να πάρει πίσω κάποιο από τα γενικότερα μέτρα ανοίγματος της οικονομίας.

Όσον αφορά στις πτήσεις πάντως άφησε να διαφανεί ότι ο ευρύτερος σχεδιασμός αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει και επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβούν σε ανακοινώσεις για τα δειγματοληπτικά τεστ και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών ιδίως στα νησιά.

Επισήμανε πάντως ότι από τα 30 εισαγόμενα κρούσματα των τελευταίων τεσσάρων ημερών, που εντοπίστηκαν μετά από 1.300 τεστ σε πτήσεις, τέσσερα στα πέντε αφορούν Έλληνες πολίτες που επέστρεψαν στη χώρα και άρα δε σχετίζονται με αυξημένα τουριστικά ρεύματα. Αύξηση των τουριστικών ρευμάτων πάντως αναμένεται από 15 Ιουνίου και ακόμη περισσότερο από 1η Ιουλίου, για αυτό η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση για πτήσεις από συγκεκριμένα αεροδρόμια, διαμήνυσε.

Το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της αποτελεί άλλωστε το επόμενο μεγάλο βήμα και ο σχεδιασμός όπως αναφέρθηκε δεν αλλάζει.

Τι θα γίνει με τις πτήσεις

Από τις 15 Ιουνίου, η χώρα θα υποδέχεται τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Ο κ.Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η λίστα του EASA είναι πυξίδα, που βοηθά στην έγκαιρη τακτική επικαιροποίηση ώστε να ξέρουν οι επαγγελματίες τι περιμένουν από αφίξεις. Άφησε έτσι να φανεί ότι δεν θα υποδεχθεί η χώρα πτήσεις εκτός της λίστας μεταξύ 15 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η Γερμανία να μην προβεί σε επαναπατρισμό πολιτών της που θα εγκλωβιστούν σε τουριστικούς προορισμούς λόγω καραντίνας, ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι ίσα ίσα η κατεύθυνση είναι προς αντίθετη πλευρά. Υπενθύμισε ότι λίγες εβδομάδες πριν υπήρχε εξαιρετικά μεγάλη επιφυλακτικότητα από τη Γερμανία και άλλες χώρες γενικά για το άνοιγμα των ταξιδιών, ενώ τώρα γίνονται ανακοινώσεις για άνοιγμα μετά τις 15 Ιουνίου και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης μετά την 1η Ιουλίου.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αυτός ο δρόμος δεν πρέπει να ναρκοθετηθεί από απερίσκεπτες ενέργειες. Να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών ώστε η ομαλότητα στην οποία οδεύουμε να μη διαταραχθεί», πρόσθεσε με νόημα ο κ.Πέτσας.

Όσον αφορά στα πάρτι σε beach bar ή και σε εξοχικές κατοικίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι: «Δεν μπορεί να έχει κανείς πάνω από κάθε Έλληνα ή επισκέπτη κάποιον και να του υποδεικνύει το σωστό. Από μέσα μας πηγάζει το σωστό. Δε θα σταματήσουμε να λέμε: ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για να βγούμε από την κρίση με όσο λιγότερες απώλειες». Τόνισε δε ότι θα γίνονται έλεγχοι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Για αυτό το τριήμερο που πέρασε, δεν ήταν μόνο το πρόστιμο και οι κυρώσεις σε γνωστό χώρο διασκέδασης στη Μύκονο, αλλά και η διενέργεια 259 ελέγχων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κατέγραψαν 54 παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 24.600 ευρώ, επισήμανε.

Δεν επανέρχεται το μπρίφινγκ Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Ο κ.Πέτσας πάντως επιβεβαίωσε ότι δε θα επανέλθει σε αυτή τη φάση η καθημερινή δια ζώσης ενημέρωση από Τσιόδρα- Χαρδαλιά, αλλά καθημερινά θα γίνονται γραπτές ανακοινώσεις ώστε να μην υπάρξει σύγχυση. «Τα φαινόμενα χαλάρωσης είναι καμπανάκι για όλους μας. Έφερε ως εδώ η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, αυτό να μη το χάσουμε τώρα» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τους επαγγελματίες του χώρου δίπλα μας, γιατί είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό».