Το τέλος των τηλεοπτικών ενημερώσεων για τον κορονοϊό, που μας είχαν γίνει συνήθεια τους τελευταίους 2,5 μήνες, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή, και τελευταία όπως αποδείχτηκε, ενημέρωση μπροστά από τις κάμερες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εμφανώς συγκινημένος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα κατάφερε η Ελλάδα όλους αυτούς τους μήνες στην επιτυχημένη μάχη με τον φονικό ιό.

«Θέλω και εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα υπόλοιπα καθήκοντά μου» είπε και εξήγησε πως η ενημέρωση θα γίνεται γραπτά σε καθημερινή βάση έως τις 31 Μαΐου και στη συνέχεια μια φορά την εβδομάδα.

«Όπως με έμαθαν οι δάσκαλοι μου, παρέμεινα μαθητής και όχι καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απάντησε σε όσους είχαν ασκήσει κριτική.

Χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι έχει καταγραφεί ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο ενώ έχουν εντοπιστεί και 10 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συνολικά οι νεκροί από τον φονικό ιό στη χώρα μας φτάνουν τους 173 ενώ τα κρούσματα συνολικά είναι 2.892.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 18.

«Αν δεν είχαμε πάρει αυστηρά μέτρα θα είχαμε πάνω από 13.000 νεκρούς»

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μαθηματικές αποκαλύψεις για το πέρασμα της φονικής νόσου από την Ελλάδα.

«Βάση των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού. Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Το φορτισμένο αντίο του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο κ. Τσιόδρας αποχαιρέτησε τους Έλληνες με ένα ποίημα. «Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ… Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ… που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.Που μπορώ και κλαίω ακόμα…» απήγγειλε συγκινημένος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, ωστόσο, το ποίημα μονάχα αποδίδεται σε διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο στον σπουδαίο ποιητή, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία από τις ποιητικές του συλλογές και ως εκ τούτου προκύπτει ότι δεν είναι δικό του ποίημα.

Το ποίημα με το οποίο έκλεισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά..

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Σας ευχαριστώ για όλα»

Στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, είχε ξεκαθαρίσει πως ο κ. Τσιόδρας θα παραμείνει στενότατος συνεργάτης του.

Λύγισε και ο Νίκος Χαρδαλιάς

Το δικό του «αντίο» είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι «η νέα φάση της προσπάθειάς μας, σε αυτό το πλαίσιο οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. Από το δύσκολο «Μένουμε Σπίτι» έχουμε περάσει στο εξίσου δύσκολο «Μένουμε Ασφαλείς».

Μιλώντας μετά τον καθηγητή, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση, τότε τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» και πρόσθεσε:«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης» ενώ τόνισε: «Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία και ο ιός δεν σηκώνει παιχνίδια. Εμείς αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις. Χρειάζεται να δείξουμε πειθαρχία και στη συνέχεια» και τα μάτια του κοκκίνισαν από τη συγκίνηση.

Δείτε επίσης

Τσιόδρας: Αν δεν είχαμε πάρει αυστηρά μέτρα θα είχαμε πάνω από 13.000 νεκρούς

Τσιόδρας: Ένας θάνατος και 10 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα