Συγκλονίζει η παραδοχή πνευμονολόγου του Σωτηρία: Είναι αδύνατον να μη μολυνθώ από τον κορονοϊό

Ο μεγαλύτερος φόβος και το άγχος για την οικογένειά του


ΕΛΛΑΔΑ
11:19
18/03/2020
Συγκλονίζει η παραδοχή πνευμονολόγου του Σωτηρία: Είναι αδύνατον να μη μολυνθώ από τον κορονοϊό
8
loading

Όταν το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος υπερισχύει του φόβου, ακόμη και για την ίδια την ζωή, κάτι μεγάλο συμβαίνει. Κάτι που δημιουργεί ελπίδα για το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας. Ναι αυτές τις ημέρες συντελείται κάτι σπουδαίο που είναι ο τεράστιος αγώνας γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κατά του «αόρατου εχθρού» του SARS-CoV-2 (κορονοϊού). Τη στιγμή που η πλειονότητα των ανθρώπων είναι κλεισμένοι στα σπίτια και ορθά, για να αποφύγουν να κολλήσουν τον ιό ή να τον μεταδώσουν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί και θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι θα προσβληθούν και οι ίδιοι.

Με έναν γιατρό μαχητή στην πρώτη γραμμή μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Χαράλαμπος Μόσχος είναι πνευμονολόγος-φυματιολόγος, επιμελητής Α' στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», στο οποίο νοσηλεύονται ασθενείς με λοίμωξη Covid - 19 και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού εντάσσεται στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής που θα διαχειρίζονται αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη Covid - 19.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μη μολυνθώ από τον SARS-COV-2 δουλεύοντας στην πρώτη γραμμή», αναφέρει ο κ. Μόσχος. «Το άγχος μου», συνεχίζει, «είναι για την προστασία της οικογένειας μου και κυρίως των συγγενών που ανήκουν στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου». 

Πάει και πιο μακριά, πέρα από την οικογένειά του, σε καταστάσεις που βίωσε η γειτονική Ιταλία και ελπίδα όλων είναι να μην τις ζήσουμε κι εμείς. «Ο μεγαλύτερος μου φόβος, όμως, είναι να πρέπει να λαμβάνω καθημερινά αποφάσεις ζωής και θανάτου σε συνθήκες όπως αυτές που περιγράφονται στην Ιταλία. Προφανώς χρειάζεται να υπάρχει εξορθολογισμός στη χρήση των ΜΕΘ, αυτό όμως απέχει πολύ από το να πρέπει να επιλέξεις ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ενώ μπορούσε να σωθεί, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ ή αναπνευστήρες. Φοβάμαι την σωματική και ψυχική φθορά που θα γίνει εμφανής, αφού περάσει η έκτακτη ανάγκη» εκτιμά.

Ο κ. Μόσχος γνωρίζει ότι αυτός και οι συνάδελφοί του προσπαθούν να αντέξουν έναν «κυκλώνα», πάνω σε ένα «γερασμένο καράβι». «Οι υγειονομικοί γνωρίζουμε ότι η στατιστική και οι πιθανότητες δεν κοιτάνε πτυχία και προφανώς υπάρχει φόβος. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το ΕΣΥ είναι ένα γερασμένο σύστημα υγείας, όπου στην πρώτη γραμμή υπηρετούν πολλοί συνάδελφοι άνω των 60 ετών. Κάποιοι μάλιστα με συνοσηρότητες. Θα πρέπει και το κράτος να παρέχει όλα τα δυνατά μέσα προστασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τόσο σε επίπεδο διαδικασιών και πρωτοκόλλων, όσο και σε κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές κτλ). Είναι εκτός από ηθικό καθήκον και απόλυτη πρακτική ανάγκη να προστατευθεί το υποστελεχωμένο ΕΣΥ από σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της μάχης. Επιπλέον, οι υγειονομικοί υπάλληλοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για εκτεταμένη μετάδοση της νόσου σε ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας που αποτελούν και τις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ο σχεδιασμός υπάρχει αλλά οι διαχρονικές ελλείψεις προβληματίζουν

«Το "Σωτηρία" δυστυχώς είναι ένα νοσοκομείο που τα τελευταία χρόνια παρακμάζει λόγω διαρκώς επιδεινούμενης υποστελέχωσης», τονίζει. «Έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, κυρίως πνευμονολόγους. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν λιγότεροι από το 20% του συνολικού προβλεπόμενου αριθμού ειδικευόμενων και λείπουν πάνω από το 25% των ειδικών πνευμονολόγων. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουν κλείσει το 40% των πνευμονολογικών κλινικών, λόγω αυτών των ελλείψεων. Σε αυτή την κατάσταση καλείται να ανταποκριθεί σε μια τεράστια υγειονομική κρίση. Ο σχεδιασμός υπάρχει, αλλά τα διαχρονικά προβλήματα οργάνωσής και επιμερισμού των ευθυνών σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υλικά και έμψυχο δυναμικό, προβληματίζουν. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι "κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει από την πρώτη επαφή με τον εχθρό" (Helmuth von Moltke)».

«Κατά τη γνώμη μου», συνεχίζει, «η αχίλλειος πτέρνα του ΕΣΥ είναι η διαχρονική μεγάλη έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ. Εκεί δηλαδή που θα κριθεί η μάχη της θνητότητας. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δημιουργηθούν γρήγορα, πολλά κρεβάτια ΜΕΘ και όλα τα εκπονούμενα σχέδια περιορίζονται από το χαμηλό συνολικό αριθμό κλινών ΜΕΘ/100000 κατοίκους (είμαστε οι 3η χώρα από το τέλος στη σχετική λίστα στην ΕΕ). Ο -σχετικά με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες- υπερανεπτυγμένος ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει μια βαλβίδα εκτόνωσης, όχι όμως και να κάνει ουσιαστική διαφορά».

Η ελπίδα είναι να αποδώσουν τα δραστικά μέτρα

«Η μεγαλύτερή μου ελπίδα είναι να αποδώσουν καρπούς τα πολύ δραστικά μέτρα που ελήφθησαν έγκαιρα, λόγω του παραδείγματος της Ιταλίας και έτσι η επιδημία να εξελιχθεί σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μην προκληθεί υπέρμετρη συμφόρηση στο σύστημα υγείας, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τη θνητότητα. Το ελληνικό καλοκαίρι θα περιορίσει, πιθανώς σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση της νόσου και το σύστημα υγείας να βρεθεί αναβαθμισμένο και εμπειροπόλεμο πριν το δεύτερο επιδημικό κύμα τον επόμενο χειμώνα. Ιδανικά με ένα εμβόλιο στη θεραπευτική φαρέτρα ή έστω με αποδεδειγμένα αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα», καταλήγει ο κ.Μόσχος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Αγγελος Μιχαηλ

  Εσεις οι γιατροι που πηρατε φακελακι να φοβαστε τον κορονοιο ,

 2. avatar Αριμνηστος

  Ήμουνα στο σωτηρία με των πατέρα μου (είναι ακόμα μέσα).
  Φτάσαμε στης 6 π.μ.
  Μας εξέτασαν αμέσως, δεν υπήρχε άλλος να εξεταστή εκείνη την ώρα.
  Μετά μας βάλανε σε μια αίθουσα με ανθρώπους που ήταν εκεί από της 11 το βράδυ. Όλοι μαζί. Από της 7 και μετά δεν υπήρχε κανένας ούτε για να παραλάβει ασθενής ούτε για τίποτα.
  Μετά της 8 φέρνανε και άλλους ασθενής και τους αφήνανε εκεί και φεύγανε, συν ότι έρχεται και κόσμος απλά για να εξεταστεί.
  Κατά της 8μιση ξεκίνησα να βαράω πόρτες και ρωτάω όποιον περνάει τη θα γίνει.
  Αποτέλεσμα στης 9 να εμφανιστεί μια νοσοκόμα και να μου λέει ότι ήρθε στης 7 και είχε πάει 9.
  Τελικά πειρανε των πατέρα μου και άλλους δυο με το ίδιο ασθενοφόρο ως ύποπτα και τους πήγανε σε ένα δωμάτιο.
  Αν ο άνθρωπος πάει με συμπτώματα και δεν το έχει θα το κολλήσει σίγουρα εκεί.
  Τώρα το τη και ποιος φταίει δεν θέλω να κρίνω.

 3. avatar να όμως τώρα

  πού ο ιός δεν κάνει διακρίσεις .
  τώρα όλοι οι πολιτικοί είναι στην ίδια θέση
  με τους κακομοίρηδες οπαδούς τους

 4. avatar gkagkarin.blogspot.com

  η Ελ. Μπάγια, γιατρός στα Επείγοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς»

  Την ενιαία και συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική στην Υγεία, η οποία, πέρα από τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ, αποτυπώνεται και στις εντολές διαχείρισης που δίνονται από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές στους υγειονομικούς και το λαό ακόμα και σήμερα, αναδεικνύουν τα όσα
  σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Μπάγια, γιατρός στα Επείγοντα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς».

  «Κόφτης» στις εξετάσεις και τους εργαστηριακούς ελέγχους

  Χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα από τις οδηγίες για τη λήψη δειγμάτων και την εξέταση περιστατικών.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/03/blog-post_860.html

 5. avatar ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ ΕΦΥΓΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ

  ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΜΑΣ ΗΤΑΝ \'\'ΑΧΡΗΣΤΟΙ\'\'
  ΚΑΤ΄ ΑΥΤΟΥΣ.
  ΑΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ !
  ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΩΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΝΤΙ
  ΝΑ ΚΑΜΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.
  ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΤΑΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....
  ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ;;;;;;

 6. avatar 18/10

  Ναι αλλά μας είπε η Μαρέβα στο Internet για χειροκρότημα προχθές το βράδυ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ, αχαριστα πλάσματα επί τέλους αχάριστα!!

 7. avatar PANKO

  Μην τρομοκρατείς τον κόσμο ρε...\"επιστήμονα\"...

 8. avatar Τονο Μάσας.

  Άδικα φοβάσαι γιατρέ. Όλοι θα θεραπευτούμε κάποτε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει