Το σχέδιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Πώς θα εφαρμοστεί

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας


ΕΛΛΑΔΑ
11:03
13/03/2020
Το σχέδιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Πώς θα εφαρμοστεί
3
loading

Ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία ενεργοποιεί από σήμερα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας - χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη. Ξεκινάμε ένα μεγάλο εγχείρημα, για την επιτυχία του οποίου είναι καίρια η συμβολή όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η διαδικασία θα υλοποιηθεί συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες, όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας:

 • Ως σύγχρονη διδασκαλία νοείται η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή.
 • Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που παρέχει το Υπουργείο).

(1) Σχολεία:

- Αναφορικά με τη σύγχρονη εκπαίδευση, το Υπουργείο θα διαθέσει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, ξεκινώντας από την Γ’ Λυκείου (λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών εξετάσεων), ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης από τους εκπαιδευτικούς. Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Μετά την εφαρμογή της στη Γ’ Λυκείου, η σχετική πλατφόρμα θα διατεθεί σταδιακά και στις λοιπές τάξεις των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της, και για το λόγο αυτό οι Διευθυντές των σχολείων θα διαμορφώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη.

- Αναφορικά με την ασύγχρονη εκπαίδευση, οι υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, δηλαδή τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (Ε-Books), το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό (Φωτόδεντρο) και τα Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια (Πλατφόρμα «Αίσωπος») είναι ήδη οργανωμένες ανά βαθμίδα, μάθημα και ενότητες και μπορούν επομένως να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και στην έκτακτη αυτή συγκυρία. Το Υπουργείο δρομολογεί, επιπλέον, την ανάρτηση πρότυπων βιντεοσκοπημένων μαθημάτων, με στόχο τη διευκόλυνση αφενός των μαθητών που θα μπορούν να τα παρακολουθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφετέρου των εκπαιδευτικών που θα μπορούν να τα αξιοποιούν παράλληλα, ενισχύοντας τη διδασκαλία τους.

(2) ΙΕΚ:

- Εδώ και χρόνια, τα Δημόσια ΙΕΚ χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σημαντικά το τελευταίο έτος και μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού ανά θεματική ενότητα.

- Θα προτεραιοποιηθεί, επίσης, η δοκιμαστική εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για τα θεωρητικά μαθήματα.

(3) Πανεπιστήμια:

Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης μαθημάτων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο θα διαθέσει στα Πανεπιστήμια ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης (προκειμένου να τις αξιοποιήσουν κατά την επιλογή και σύμφωνα με τις ανάγκες τους).

Συνοπτικά, το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει (α) όλες τις προαναφερόμενες, υφιστάμενες ψηφιακές δομές του Υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και (β) τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft, τις οποίες το Υπουργείο ευχαριστεί θερμά για την ευγενική αυτή παροχή τους.

Περαιτέρω, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Η Υπουργός κα Νίκη Κεραμέως προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εγκαινιάζουμε σήμερα νέα ψηφιακά εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία οργανώθηκαν άμεσα για να εξυπηρετήσουν τις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσε η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, εξ αιτίας του κορωνοϊού. Η παρούσα κρίση μάς έφερε ενώπιον μίας πρόκλησης: να δράσουμε γρήγορα, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επαφή των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μας με την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να αξιοποιήσουμε παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Απευθυνόμαστε σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε μαθητή-σπουδαστή-φοιτητή, σε κάθε γονέα, καλώντας τους όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει. Έχουν να γίνουν πολλά, αλλά μπορούμε με τη συμβολή όλων μας.

Ευχαριστώ θερμά τους παρόχους των νέων, δωρεάν, ψηφιακών εργαλείων, αλλά και όσους εργάστηκαν άοκνα, ώστε σε λίγες μέρες να ετοιμαστεί η υποδομή μίας καινοτόμου εκπαιδευτικής εμπειρίας. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία, βγαίνοντας νικητές.»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κερασμενο

  Δεν πειραζει που εδω και 47 ημερες δεν εχουμε ουτε σκαμπω να κατσουμε μιας και μια γλυκια συμμορια απο 4 πανεπιστημιακους Αλβανους μας εγδυσε κυριολεκτικα το σπιτι μας μαζι με αλλα δυο !!Τους επιασαν -ομολογησαν- αλλα ειχαν σπρωξει τα κλοπιμαια στην Ευβοια ειπαν !!!Δεν πειραζει που το παιδι δεν εχει πλεον υπολογιστη μιας και θα μπορει μεσω του κινητου του μας ειπαν να λυνει για παραδειγμα ασκησεις γεωμετριας -χωρις γεωμετρικα οργανα . Δεν πειραζει που ηδη νοσησε η μεγαλη τους αδελφη απο την γριπη και τρεχουμε και δεν φτανουμε καθοτι ειναι ΕΓΚΥΟΣ, μιας και απο οτι μας ειπαν οι γιατροι φαινεται οτι με την καταλληλη αγωγη -και το σχετικο μεροκαματο - θα τα καταφερει.Δεν πειραζει που δυστηχως το σχολειο του ηταν το πρωτο στην Ελλαδα που εκλεισε ( ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ) καθοτι η καθηγητρια που συνοδευσε αλλο σχολειο στην Ιταλια συνεχισε μετα το ταξιδι να κανει ιδιαιτερα στην περιοχη- ενεργη καθηγητρια γαρ .Δεν πειραζει που πριν τον κορονοιο ειχανε καταληψη με αποφαση δεκαπενταμελους μια εβδομαδα για τον τεμπονερα και αλλη μια για τον Γρηγοροπουλο μιας και οι αγωνες τωρα θα δικαιωθουν.!Δεν πειραζει που δεν γινεται δευτερη ξενη γλωσσα (Γερμανικα η`Γαλλικα) μιας και ειναι 2 μονο τα τμηματα ανα ταξη και το υπουργειο ειπε οτι δεν δικαιολογηται καθηγητης γιατι αν πηγαιναν λεει σε ενα σχολειο σαν την Γκραβα με τοσα πολλα τμηματα -τοτε ΝΑΙ!Δεν με πειραζει που αρρωστησε με πνευμονια ο μαθηματικος και δεν τον αναπληρωσαν για 1 1/2 μηνα.Με πειραζει που με ρωταει γιατι γυρισαμε Ελλαδα μπαμπα ?

 2. avatar Eric Castel

  εμενα ας μου αναβαθμισει την συνδεση ο παροχος που ειμαι με 0,90 mbbs επειδη λεει ειμαι σε προβληματικη περιοχη σε δρομους με σκαλακια και δεν μπορει να προχωρησει ουτε το vdsl ουτε οι οπτικες ινες

 3. avatar Τρεις κοκκινοσκουφίτσες

  Αμα δεν τα παρακολουθήσεις σου βάζουν απουσία και μένεις ;; (😂😂)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει