O αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης τόνισε πως την τελευταία 10ετία το Λιμενικό παρείχε συνδρομή σε περίπου 415.000 άτομα, ενώ ανασυγκροτείται και διευρύνει τις αρμοδιότητές του.

Το Λιμενικό Σώμα διευρύνει σταδιακά τις αρμοδιότητές του στη διάρκεια αυτού του αιώνα ζωής και δεν έπαψε να ανασυγκροτείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες που συναντά στην πορεία του, τόνισε στην ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο Αρχηγός του Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αρχηγός του Λιμενικού είπε ότι την οικογένεια του Σώματος απαρτίζουν σήμερα 7.440 άτομα, που στελεχώνουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

  • Την Κεντρική Διοίκηση με τις Υπηρεσίες της στην έδρα του Αρχηγείου,
  • Δύο Επιθεωρήσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδος,
  • Εννέα Περιφερειακές Διοικήσεις
  • 184 Λιμενικές Αρχές σε όλη την ελληνική επικράτεια, ·11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού,
  • Τρία Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και τη Σχολή Θαλαμηπόλων,
  • 18 Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων ανά τον κόσμο.

Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το έργο του Λιμενικού Σώματος είναι πολύπλευρο και πολυδιάστατο ενώ πρόσθεσε ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

«Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία το σώμα επιλήφθηκε συνολικά σε περισσότερα από 21.000 περιστατικά παρέχοντας τη συνδρομή του σε 415.000 άτομα περίπου, ενώ το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περί τις 7.600 διακομιδές ασθενών – τραυματιών από τα πλωτά μέσα του Σώματος και από ιδιωτικά σκάφη υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων» ανέφερε. Βασική του αποστολή είπε επίσης ότι είναι η πρόληψη και η καταστολή οργανωμένου εγκλήματος, και η συμβολή του στη διασφάλιση της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας της χώρας. Τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία κατασχέθηκαν πάνω από 45 τόνοι ναρκωτικών ουσιών, πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο τσιγάρα, 421 οχήματα και 43 πλοία.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος είπε ότι το σώμα συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός η Ελληνική σημαία να βρίσκεται σταθερά στις 8 πρώτες του κόσμου, καλύπτοντας το 20% του παγκόσμιου και το 53% του ευρωπαϊκού στόλου.

«Το Λιμενικό Σώμα ήταν και είναι παρών σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, οπουδήποτε προκύψει ανάγκη συνδρομής προς το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό» συμπλήρωσε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.