Επεισόδια προκλήθηκαν το πρωί, στο μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας, στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής βουλευτές του κόμματος, κατέφθασαν στην περιοχή και παρατάχθηκαν, κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Αρχικά δημιουργήθηκε ένταση με νεολαίους του ΛΑΟΣ. Αργότερα, όμως, όταν στο βήμα ήταν ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, αποδοκιμάστηκε έντονα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής και αναγκάστηκε να διακόψει εν μέσω υβριστικών χαρακτηρισμών, επειδή, όπως υποστήριζαν, δεν τους έδωσε την άδεια να φτιάξουν στην περιοχή μνημείο πεσόντων. Εντέλει, δήμαρχος και αρκετοί ακόμη παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και συγγενείς των θυμάτων, αποχώρησαν από την εκδήλωση, με τελευταίο τον κεντρικό ομιλητή, ταξίαρχο ε.α. Νικόλαο Κουτρουμπή, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκε βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης και εξαπέλυσε σφοδρή φραστική επίθεση, χαρακτηρίζοντας γενοκτονία τα γεγονότα στον Μελιγαλά την περίοδο του εμφυλίου και υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων: «Αυτοί που μας κυβερνούν είναι προδότες της πατρίδας».

Από την ένταση ένιωσαν δυσφορία και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας ένας άντρας και μια γυναίκα.