Στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Εργαστηρίου Ακτινοθεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έχουν υποβληθεί σε θεραπείες 250 ασθενείς ενώ μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 50 καρκινοπαθείς ημερησίως, χωρίς καθυστερήσεις για τα προγραμματισμένα ραντεβού τους.

Το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας επαναλειτούργησε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από έξι χρόνια διακοπής της λειτουργίας του, αφενός γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και αφετέρου για γραφειοκρατικούς λόγους.

Σήμερα το Εργαστήριο διαθέτει τον πιο εξελιγμένο ιατρικό εξοπλισμό στη Βόρεια Ελλάδα και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ογκολογικών περιστατικών που χρήζουν ακτινοθεραπείας, ενώ, όπως αναφέρει η διευθύντριά του, καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριακή Πιστεύου – Γομπάκη, στην περίπτωση που θα αποκτήσει ένα δεύτερο γραμμικό επιταχυντή, θα μπορεί να εξυπηρετεί 100 ασθενείς ημερησίως.

«Για την προμήθεια δεύτερου γραμμικού επιταχυντή μας ζητήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή προδιαγραφών. Αλλά για να αγοραστεί ο γραμμικός επιταχυντής θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αυτό θα το ξέρουμε μέσα στο 2011. Στην περίπτωση που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το μηχάνημα θα αγοραστεί μέσα στο 2012. Ένα τέτοιο μηχάνημα κοστίζει 5 εκατ. ευρώ, αλλά η απόσβεση μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια αν υποβάλλονται σε θεραπεία 500 ασθενείς ετησίως.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ανάγκη ακτινοθεραπείας μπορούν να επικοινωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες από 08.00 έως 14.00 στα τηλέφωνα 2313-303520 και 2313-303448.