Με λιτή εκδήλωση γιόρτασε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο τα 20 χρόνια της λειτουργίας από την ίδρυσή του.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Τραγάκης, εκπρόσωποι των Κομμάτων, Βουλευτές, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Καθηγητές, Γιατροί, το προσωπικό του ΩΚΚ και πλήθος κόσμου.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ι. Λεκάκης αναφέρθηκε στην προσφορά του Ωνασείου και στον κοινωφελή χαρακτήρα του καθώς απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς που έχουν την ανάγκη του. Σημείωσε, δε, ότι το 95% των ασθενών του είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Λεκάκης ανακοίνωσε την ανανέωση του βιοϊατρικού του εξοπλισμού του Κέντρου μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 4.117.000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας που μαζί με το σχεδιαζόμενο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, σκοπό έχουν να δώσουν νέα πνοή στο Κέντρο.

Ο κ. Λεκάκης εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση τόσο για τη δωρεά του Νοσοκομείου στο Κράτος όσο και για τη διαχρονική υποστήριξη που αυτό προσφέρει σε διάφορους τομείς λειτουργίας του Νοσοκομείου. Ο Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, τόνισε πως το Ίδρυμα θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά το Ωνάσειο.

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κατά τον οποίο το Ωνάσειο «άλλαξε μια ολόκληρη κοινωνική κουλτούρα σε ότι έχει σχέση με τα πολύ ευαίσθητα θέματα των παθήσεων της καρδιάς, την αναζήτηση λύσεων στο εξωτερικό, την οικονομική αφαίμαξη που αυτό συνεπάγεται».

Συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο η εμπειρία της Ζωής Κωσταρίδη η οποία δέχθηκε μόσχευμα καρδιάς το 2004 και έγινε μητέρα – η πρώτη Ελληνίδα που απέκτησε παιδί μετά τη μεταμόσχευση.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για την εικοσαετή λειτουργία του ΩΚΚ. Τόνισε ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται το έργο του Κέντρου και παρά τις πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυσχέρειες επιδιώκει την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και ευχήθηκε μακρά και ευδόκιμο συνέχεια στο διακεκριμένο έργο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Τάσος Αποστόλου, κα Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο κ. Διονύσης Μαλλούχος.