Η ιστορία του κτιρίου που εκκενώθηκε σήμερα στην Αχαρνών και στέγαζε το Τοσίτσειο Σχολείο

Τα επίσημα εγκαίνια του 1937, η επίταξη του 1940 και η μεταπολεμική εκπαίδευση των μαθητριών


ΕΛΛΑΔΑ
11:17
19/09/2019
Η ιστορία του κτιρίου που εκκενώθηκε σήμερα στην Αχαρνών και στέγαζε το Τοσίτσειο Σχολείο
6
loading

Στο σχολείο που σήμερα εκκενώθηκε, με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, στη συμβολή των οδών Αχαρνών, Μάγερ και Σουρμελή, γίνονταν περίπου τέτοιες μέρες πριν από 82 χρόνια, τα επίσημα εγκαίνια του Τοσίτσειου Σχολείου.

Εκεί, στη χτισμένη σε σχέδια τού Τσίλλερ οικίας τού Γ. Αργυρόπουλου, θα φοιτούσαν οι μαθήτριες του Αρσακείου που δεν είχαν μετακινηθεί στο σχολείο στο Ψυχικό, το 1933, κατά τη μετεγκατάστασή του από το κεντρικό κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κατά την αναζήτηση εναλλακτικής στέγης, η οικία Αργυρόπουλου κρίθηκε από την επιτροπή που είχε αναλάβει να βρει νέο κτίριο όχι ως απολύτως κατάλληλη, όμως καταλληλότερη από τις υπόλοιπες που προτάθηκαν.

Έτσι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα για την ιστορία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των Αρσακείων Σχολείων, το Δ.Σ., με απόφαση τής 7ης Ιουνίου 1935, ήρθε σε συνεννόηση με τους κληρονόμους τού Γ. Αργυρόπουλου για την αγορά τής οικίας καθώς και οικοπέδου 2.591 τ.π. έναντι τού ποσού των 7. 500.000 δρχ. Το συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13330, που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Αθηνών Κ. Δ. Γιαννίτσης, υπέγραψε εκ μέρους τής Φ.Ε. ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Κυριακός και οι κληρονόμοι τού Γ. Αργυρόπουλου Σοφία και Αλέξανδρος. Το Σχολείο που θα στεγαζόταν εκεί θα ονομαζόταν «Τοσίτσειο» προς τιμήν τής ευεργέτιδος Ελένης Τοσίτσα, που είχε κτίσει το πρώτο Τοσίτσειο Σχολείο για να στεγαστεί εκεί το Εξωτερικό Σχολείο τής Εταιρείας.

Στις 6 Οκτωβρίου 1937 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια στο προαύλιο με αγιασμό ενώπιον τού διδακτικού προσωπικού, των μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων. Εκ μέρους τού Δ.Σ. ο Αχ. Κύρου, αφού μίλησε για τον στόχο τής ΦΕ και των Σχολείων της, το παρέδωσε στους διευθυντές των Σχολείων που θα στεγάζονταν εκεί. Ο γυμνασιάρχης Π. Λαλεχός ευχαρίστησε το Δ.Σ. και υποσχέθηκε εκ μέρους τού διδακτικού προσωπικού ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

Ο πόλεμος που ξέσπασε το 1940 έγινε αιτία το κτήριο να επιταχθεί για να στεγασθεί εκεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τότε τα Σχολεία στεγάστηκαν σε ενοικιασμένα κτήρια, όπως αυτό τής οδού Ρεθύμνης και τής οδού Μαυρομιχάλη και Ακαδημίας. Όπως ακριβώς συνέβη και με το Αρσάκειο Ψυχικού έτσι και το Τοσίτσειο παρεδόθη στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία λίγα χρόνια μετά τη λήξη τού πολέμου.

Μετά τον πόλεμο το Σχολείο λειτούργησε κανονικά μέχρι το 1972. Πλήθος μαθητριών από όλα τα σημεία τής Αθήνας αποφοίτησαν από το Τοσίτσειο τής οδού Αχαρνών. Το επίπεδο τής εκπαίδευσης ήταν υψηλότατο, όπως σε όλα τα Σχολεία τής ΦΕ. Τη δεκαετία τού 1960 κατά μήκος τής οδού Σουρμελή κτίστηκε νέο κτήριο για να στεγάσει τις τάξεις τού Γυμνασίου. Το 1968 μάλιστα προστέθηκε και 3ος όροφος (4 διδακτικές αίθουσες) σε σχέδια τού Χ. Πολυχρονόπουλου. Όσο ο αριθμός των μαθητριών ήταν μικρός το κτήριο ήταν λειτουργικό. Παρά τις προσπάθειες όμως ανακαίνισής του, πολύ γρήγορα ο θόρυβος, οι κακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και η αδυναμία επέκτασης τού Σχολείου δυσχέραναν πολύ τη σωστή λειτουργία του, με αποτέλεσμα το κτήριο να γίνεται όλο και πιο ακατάλληλο.

Έτσι το Δ.Σ. τής Φ.Ε. αποφάσισε την οικοδόμηση νέου Σχολείου σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων που είχε αγοράσει η Εταιρεία με απόφαση τού Δ.Σ. στις 26 Νοεμβρίου 1926 σε περιοχή μεταξύ Εκάλης, Δροσιάς και Άνοιξης, το οποίο αποτελούσε τμήμα τού αγροκτήματος «Μπογιάτι», που ανήκε στους αδελφούς Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Εκεί το 1969 άρχισε να κτίζεται το νέο κτήριο που στέγασε τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία από τον Σεπτέμβριο τού 1972.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar π.

  είμαι περήφανη που πέρασα εκει 6 υπεροχα χρονια.... (1992-1998)

 2. avatar Κικη κουτρα

  Κρίμα αυτά τα κοσμήματα να τα τρωει ο χρόνος

 3. avatar Κικη κουτρα

  Κρίμα κάποιος δεν θα βρεθεί να το ανακατασκευάσει και να μην χαθεί αυτό το ωραιο κόσμημα ? ΤΙ ΚΡΙΜΑ Θεέ μου

 4. avatar Άλλο ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στο έλεος….

  και αντί να έχουν πέσει τα κονδύλια να σωθεί αυτή η απαράμμιλη αρχιτεκτονική ιστορία τα αφήνουν να ρημάζουν και αντ\' αυτού χτίζουν Mall, σιδερένια... άχρωμα.... κακής αισθητικής και ποιότητας.... Η καλαισθησία έχει χαθεί προ πολλού σε αυτή την χώρα.... Κι εμείς αρεσκόμαστε να βγάζουμε φωτογραφίες απο Δουβλίνο, Τάλιν, Αγ. Πετρούπολη για να τους μοιάσουμε στο μέλλον.... Θλίψη.

 5. avatar pan

  Και μετα έγινε επίταξη απο την αριστερά!

 6. avatar Αναμνήσεις

  Εκεί πήγαινα. Το καλύτερο σχολείο. Έχω φωτογραφίες με τις δασκάλες μου στην αυλή και με γυμναστικές επιδείξεις, ελληνικούς χορούς στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Και η γειτονιά όμορφη. Με παίρνουν τα δάκρυα κάθε φορά που περνάω από εκεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει