«Δε σκέφτομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα»

Η κοινωνική λειτουργός Δ. Λιότσου ζει στο Μόναχο και εξηγεί στο newsbeast.gr πώς είναι να είσαι μετανάστης


ΕΛΛΑΔΑ
10:18
14/05/2013
«Δε σκέφτομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα»
25
loading

Μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Φεύγουν από την οικογένειά τους, εγκαταλείπουν τον τόπο όπου μεγάλωσαν με μοναδικό σκοπό να δουλέψουν για να ζήσουν. Αυτοί είναι οι Έλληνες, σύγχρονοι πια μετανάστες. Όμως, υπήρχαν και Έλληνες που αποφάσιζαν να μεταναστεύσουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Μία από αυτές είναι η Δέσποινα Λιότσου, κοινωνική λειτουργός, που ζει στο Μόναχο, εδώ και 42 χρόνια. Η κυρία Λιότσου έρχεται καθημερινά σε επαφή με συμπατριώτες της που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τους βοηθά και τους συμβουλεύει για τις επόμενες κινήσεις τους. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι μετανάστης.

Η κοινωνική λειτουργός μιλά στο newsbeast.gr για το πώς είναι να ζεις στη Γερμανία. Για το πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες αλλά και το κατά πόσο είναι εύκολο κανείς να βρει δουλειά εκεί…

- Είστε 42 χρόνια στη Γερμανία. Πώς αποφασίσατε να μεταναστεύσετε τότε;

«Ήταν οι γονείς μου στη Γερμανία. Εγώ είχα τελειώσει το λύκειο και έφυγα και εγώ για τη Γερμανία. Έμενα στην Ελλάδα με τη γιαγιά μου και τον παππού μου. Το χωριό μας, η Δράμα δηλαδή, είχε αδειάσει τότε. Όλοι έφευγαν».

- Τόσα χρόνια λοιπόν στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει εκεί την οικογένειά σας. Δεσμούς με την Ελλάδα έχετε;
«Έχω πολύ μεγάλους δεσμούς με την πατρίδα μου. Ξέρετε, οι γονείς μου ήταν εδώ στη συνέχεια επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η κόρη μου είναι στην Ελλάδα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα. Σκέφτεται βέβαια να έρθει μόνιμα στη Γερμανία αφού απολύθηκε».

- Στο Μόναχο έρχεστε σε επαφή με Έλληνες;
«Βέβαια, είναι μεγάλη η ελληνική κοινότητα εδώ. Υπάρχουν φυσικά και οι νεόφερτοι. Στο διεθνές κέντρο που δουλεύω, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες».

- Οι νεόφερτοι, όπως τους χαρακτηρίσατε, πώς αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα;

«Μαθαίνουν, δικτυώνονται, έρχονται σε εμάς για πληροφόρηση, για να συμπληρώσουν κάποια έντυπα που χρειάζονται. Έρχονται ακόμη για συμβουλές αλλά και εκμάθηση γερμανικών. Έχουμε ακόμη παιδικό σταθμό και υπάρχουν επίσης προγράμματα για να βοηθήσουμε τα παιδιά στα νέα δεδομένα».

- Πόσοι περίπου Έλληνες υπάρχουν στο Μόναχο;

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε ξεπεράσει τους 25.000».

- Πόσοι περίπου Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία τον τελευταίο χρόνο;

«Όπως έχει ανακοινωθεί, οι Έλληνες που εγκαταστάθηκαν το τελευταίο χρόνο εδώ έχουν αυξηθεί κατά 43%».

- Η ζωή των Ελλήνων που έρχονται στο εξωτερικό για να εργαστούν, είναι καλύτερη; Υπάρχουν προβλήματα;
«Η Γερμανία έχει και τις δυσκολίες της. Ειδικά το Μόναχο είναι μια ακριβή πόλη και τα ενοίκια είναι υψηλά. Δεν βρίσκεις εύκολα κατοικία. Δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα, ξέρετε, όσο αυξάνεται η ζήτηση, τόσο δυσκολότερα γίνονται. Δεν έρχονται πια μόνο Έλληνες. Έρχονται Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κούρδοι κ.ά. Φανταστείτε ότι για ένα σπίτι περίπου 50 τμ το ενοίκιο κυμαίνεται από 600 μέχρι 800 ευρώ, ανάλογα και την περιοχή και ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι περίπου 1.000 με 1.200 ευρώ. Εξαρτάται και σε ποια εταιρεία δουλεύει».

- Σκεφτόσασταν ποτέ το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

«Στο παρελθόν το σκεφτόμουν. Όσο όμως περνούσαν τα χρόνια, τα πράγματα δυσκόλευαν. Και δεν αφήνεις πράγματα που έχεις δημιουργήσει, οπότε αποφάσισα να μείνω μόνιμα στη Γερμανία. Τα πράγματα τώρα είναι πολύ δύσκολα στην Ελλάδα και το άγχος μου είναι τι θα κάνει επαγγελματικά η κόρη μου. Εγώ πλέον άλλωστε δεν σκέφτομαι να επιστρέψω μόνιμα. Θα βγω σε λίγο καιρό στη σύνταξη και θα πηγαινοέρχομαι. Έχω πολλούς δεσμούς με την Ελλάδα».

- Πώς βλέπουν οι Γερμανοί πολίτες την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας;
«Στην αρχή, υπήρχε μία αρνητική στάση. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Αρχίζουν να προβληματίζονται και για το μέλλον τους. Παρά το γεγονός ότι ζουν καλά και οι δείκτες ανεργίες είναι χαμηλοί, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Γερμανοί είναι καλά. Υπάρχουν κι αυτοί που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και παίρνουν κοινωνικά επιδόματα».

- Οι Έλληνες που έρχονται στη Γερμανία, τι δουλειές αναζητούν;

«Καταρχάς, έρχονται για οικονομικούς λόγους. Όμως, εκτός από εργάτες, έρχονται και πολλοί επιστήμονες. Έρχονται ακόμη πολίτες με την οικογένειά τους. Δεν είναι όλων επιλογή να μεταναστεύσουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά».

- Υπάρχουν δουλειές αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ή λέτε «φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο»;

«Σε μερικούς κλάδους έχει μεγάλη ανάγκη η Γερμανία. Η Γερμανία έχει πολλές ανάγκες. Για παράδειγμα, εάν έχει κανείς πτυχίο παιδαγωγού, είναι σίγουρο ότι θα έχει βρει αύριο δουλειά».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Ανδρεας

  Οσοι λενε για...ξαδερφια σε σουπερ με μισθο τετοιο παρακαλω ν αναφερουν το ποστο που εχουν; Γιατι η μεταρρυθμιση του Σρεντερ εργαζομενους σε πολυκαταστηματα και σουπερ κι αλλου τους εριξε στα 700 το πολυ.Μιλω επειδη εχω πειρα απο οικογενεια.Οποτε τις αστειοτητες περι σουπερ και 1500 να τις λετε αναφεροντας το ποστο.
  Δευτερο: ΚΑΝΕΙΣ δεν ειπε πως.....οι Γερμανοι κακοπερνανε.Πως πεινανε.Στην γερμανια τοι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ειναι πολυ οργανωμενο.Αν εισαι αστεγος εχουν ασυλα να κοιμηθεις το βραδυ ας πουμε.Αλλα να μη λεμε πως ολοι ζουν ανετοτατα και πλουσιοπαροχα; Και...σοσιαλιστικο γραφει ο αλλος; Τι λετε ρε παιδια; Οταν η πλειοψηφια πληρωνει ΟΛΟΥΣ τους φορους και κρατησεις εκει ΔΙΚΑΙΩΣ τα περιμενει ο πολιτης απ το κρατος.Α και αυτα με ενεργεια κλπ πεστε τα αλλου.Απο ρωσσια παιρνουν γκαζι οι δημοτικες εταιρειες ενεργειας απο γνωστη ετσιρεια.Και δεν ειναι...ΔΕΚΟ αλλα ΑΕ με δικη τους διοικηση.
  Αυτο με το σοσιαλιστικο μοντελο το....λατρευω ομως.Ναι βρε γι αυτο απολυουν κατα χιλιαδες εργαζομενους στο Μποχουμ; Γιατι.....ακουνε τον σοσιαλιστη συνδικαλιστη ε;

  1. avatar ΙΤperson

   Πληροφορικη, μεσαιο μανατζμεντ: 4300 καθαρα x 12 συν ενα μικρο κομματι (15%) του μισθου για χριστουγεννα κ για καλοκαιρι. 500 ευρω το μηνα εξοδα κινησης απο και προς την εταιρια.

  2. avatar Tixarpastos

   αντρέα,αν έχεις επαφή με γερμανία για πες μας τι παίζει με τον συνδικαλισμό εκεί 🙂 ή τί παροχές έχουν οι κρατικές αε ! όχι τι εργατικό δίκαιο,αλλά τα κέρδη σε τι συμφέροντα καταλήγουν !

 2. avatar ccp21

  ...κι αν έρθεις, ...κι αν δεν έρθεις

 3. avatar Tixarpastos

  και όσων αφορά τις ανοησίες περί παιδομαζώματος και εκμετάλλευσης αν ψάξει κάποιος ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΠΡΑΚΤΟΡΙΩΝ βρίσκει κρατικά επιδοτούμενα μαθήματα γλώσσας,εκπαιδεύσεις ΤΣΑΜΠΑ και δουλειά χάρη στο κράτος ,τα πρακτορεία ΔΗΘΕΝ συμπατριωτών που αγαπάνε τους ομοεθνής τους είναι μέγιστα ψέματα και κοροϊδίες ,το γερμανικό κράτος απο μόνο του σου βρίσκει και δουλεία και εκπαίδευση και γλώσσα και τα πάντα ΤΣΑΜΠΑ ,συν το οτι παίρνεις αμέσως επίδομα ανεργίας .γιατί το γερμανικό κράτος είναι πανίσχυρο και κάνει δουλειά πραγματικά σοσιαλιστική .

 4. avatar Βασίλειος ο Β’

  Μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα το καπιταλιστικό σύστημα πληρωμών της Γερμανίας αντί για το Σοσιαλιστικό που έχουμε.

  1. avatar Tixarpastos

   το σύστημα της γερμανίας είναι αθεράπευτα κρατικό-σοσιαλιστικό με τεράστια δύναμη στα συνδικάτα και τρομερή βιομηχανία εξαγωγών ,παραμένει όμως πρότυπο αμιγώς σοσιαλιστικής οικονομίας όπου ΌΛΕΣ οι υπηρεσίες κοινωνικών αγαθών ανήκουν στο κράτος ..ρεύμα,νερό,θέρμανση,υγεία,παιδεία,συμμετοχή σε τηλεπικοινωνίες,μονοπώλιο στα αξιοπρεπή MME και μονοπώλιο στα ΜΜΜ..είναι η χώρα που με τον εξωστρεφή καπιταλισμό στηρίζει έναν εσωτερικό κρατισμό μεγαθήριο ,ενδεικτικοί οι φόροι 🙂 υπαρχει μεγάλη ζήτηση στους τομείς υγείας -μηχανολογίας-παιδαγωγικών και σε ανειδίκευτο προσωπικό ..αλλά αν νομίζεις ότι τα συνδικάτα στην ελλάδα έχουν εξουσία,δες λίγο την κατάσταση στην γερμανία αυτή τη στιγμή και θα σου βγουν τα μάτια έξω...ξέρουμε να λέμε οι ευρωπαίοι το ένα οι ευρωπαίοι το άλλο..αλλά τον κρατισμό και τον συνδικαλισμό της γερμανίας ούτε στα πιο τρέλα μας όνειρα ! η τον κρατισμό των σκανδιναβικών χωρών.
   άσε την προπαγάνδα ,διάβασε κανένα βιβλίο και σταματά το πολύ μεγκα .όσων αφορά το σύστημα πληρωμών και τους μισθούς ψάξε τι εστί ver .di και marburger bund να μάθεις μπαλίτσα .

 5. avatar dimitris

  φίλε νέμεσης έχεις δίκαιο για της ετεριες ,οι οποίες σε αφήνουν 2 i3 μήνες μόνο σε μια δούλα κ μετά σε πάνε σε άλλη για να μην μπόρις να μηνεις μόνιμος από μόνος σου βάση συβμολεου κ ακόμη δεν πληρονεσε μέρες αρρώστιας,επίδομα άδειας κ χριστουγένων πχ σε εργοστάσιο με 3 βάρδιες περνεις καθαρά 1100 -1200 e τον μήνα

 6. avatar dimitris

  φίλε μου Περικλής δεν είναι όλα ρόδινα εδώ στην Γερμανία ,οι μισθοί εδώ είναι με την ώρα κ μικτά ,πχ στα μκδοναλτς η ώρα είναι 7 ,5 ευρώ,με πολυυ λίγα νυχτερινά επιδόματα που σημενει για ελεφτερο 5 ε καθαρά.η αναλογία einai35 %κ πάνω κρατήσεις εφορίας μαζί με την ασφάλια σου ,που σημενει 800 850-τον mina

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Εγώ δουλεύω για 5 ευρώ την ώρα μεικτά.Και είμαι και απλήρωτος 4 μήνες.Γερμανία ένας ξάδερφος μου ανειδίκευτος εργάτης σε σούπερ μάρκετ 1 .500 ευρώ το μήνα.

   1. avatar xaroula

    Ανιση συγκρίση κάνεις.

 7. avatar gp

  Όλοι Γερμανοί!

 8. avatar nemesis

  Αυτό που δεν λέει η κυρία, είναι για τις εταιρίες \'\'ενοικιάσεως\'\' εργατικού προσωπικού που για αντάλλαγμα της εύρεσης εργασίας , τους δίνεις το 50 και το 60 % του εισοδήματος σου, όπως επίσης το ότι για να βρείς αξιοπρεπή δουλειά , πέρα απο τα γερμανικά με πιστοποίηση, που πρέπει να γνωρίζεις, πρέπει ο εργοδότης να πιστοποιήσει στο γερμανικό κράτος ότι δεν ενδιαφέρεται γερμανός για την ίδια θέση.Γιατί αν ενδιαφέρεται γερμανός, έχει προτεραιότητα και προσλαμβάνεται ο γερμανός.Όπως καταλαβαίνετε, οι γερμανοί , θέλουν τους μετανάστες κυρίως για χαμαλοδουλειές.
  Επιστήμονες μετανάστες , παίρνουν στοχευμένα , εκεί που έχουν έλλειψη απο δικούς τους επιστήμονες.Λίγες δηλαδή τέτοιες θέσεις, μια και υπάρχει σε αυτές πανευρωπαικός ανταγωνισμός.

 9. avatar Μίχας Νικολολιάκος

  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ.

  1. avatar nikολακισ

   είμαι μηχανικός στην ανατολική γερμανία χωρίς εμπειρία και είμαι σε κατάσταση εκπαίδευσης. ο μισθός είναι 2000 Ε/ μήνα μικτά και προς το παρών η εταιρεία μου προσφέρει δωμάτιο με 170 Ε/μήνα. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης σε 1 χρόνο περίπου θα έχω νέο συμβόλαιο >2500 Ε/ μήνα. Το καλό είναι οτι άπαξ και δικτυωθείς εδώ πέρα και ξέρεις να συνεννοείσαι στα γερμανικά έχεις μία σταθερή άνοδο....απλά θέλει σοβαρότητα και όρεξη.

 10. avatar Ανδρεας

  Φανταστείτε ότι για ένα σπίτι περίπου 50 τμ το ενοίκιο κυμαίνεται από 600 μέχρι 800 ευρώ, ανάλογα και την περιοχή και ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι περίπου 1.000 με 1.200 ευρώ. Εξαρτάται και σε ποια εταιρεία δουλεύει».
  Παρά το γεγονός ότι ζουν καλά και οι δείκτες ανεργίες είναι χαμηλοί, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Γερμανοί είναι καλά. Υπάρχουν κι αυτοί που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και παίρνουν κοινωνικά επιδόματα»
  Καλα τα γραφει για να καταλαβουμε ΠΟΙΟΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ...ΛΑΟΙ!

  1. avatar Perikles

   η κύρια μίλησε για πιο ακραίες καταστάσεις, για ανειδίκευτους εργάτες και αλλά σχετικά. Τα σπίτια είναι πιο φτηνά όταν απομακρύνεσαι από το κέντρο. Επιπλέον οι Έλληνες της Γερμανίας, όταν μιλάνε για δυσκολίες εννοούν τελείως αλλά πράγματα από αυτά που εννοούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας. Ένας μισθός υπαλλήλου στην Γερμανία μπορεί να φτάσει και τα 4000 Ευρώ το μήνα περίπου, που γνωστό μου άτομο παίρνει για απλή δουλειά γραφείου 2000 Ευρώ μηνιαίως για δουλειά 50% , το κόστος ζωής, δημόσια υγεία, σούπερ μάρκετ, είναι κάπως χαμηλότεροι από της Ελλάδας, σαφώς καλύτερη είναι η κοινωνική ασφάλιση και η εντελώς δωρεάν παιδεία ....

 11. avatar Ανδρεας

  Ενταξει...κονσταντινος.Επιασα καλα την....καψα.Ααχ πολυ καψα σου αφησε η ξενιτεια καμια χυλοπιτουλα ε; Ασε λοιπον αφου ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ τους.....προσδιορισμους και κοιτα Ν ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.Κρετινουλη!!!

 12. avatar nemesis

  Είναι τελείως λάθος, αλλά ισχύει;; Αφού ο ίδιος λές ότι ισχύει για τους μετανάστες..Είδες να λέω ότι ισχύει και για την ΕΕ;;και για εντός της ΕΕ , να σου κάνω μια ερώτηση κρίσεως.Υποψήφιοι για μια θέση είναι ένας Γερμανός και ένας Έλληνας(και οι δυό της ΕΕ), με τα ίδια προσόντα,ποιόν λές να προτιμήσουν;;Όσο για τα ποσοστά , απο τις εταιρείες ενοικιάσεων εργατών(αυτό είναι σύννομο, σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία;;), αυτά εξαρτώνται ανάλογα με το ύψος της αμοιβής στη δουλειά που σου βρίσκουν.Ξεκινάνε απο 30 % και φτάνουν μέχρι 50 %.Τα ποσοστά σε χαλάνε και βγήκες να υπερασπιστείς τους σύγχρονους \'\'δουλεμπόρους\'\';;

 13. avatar Perikles

  Αντρέα και Κωνσταντίνε συγκρίνετε ανόμοια πράγματα....Ξέρω πολύ καλά ότι είναι παρήγορο για τους Έλληνες να πιστεύουν ότι η κρίση είναι παντού αλλά δυστυχώς γελιέστε .... Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι Γερμανοί ζουν παρά πολύ καλά και αν έχετε θέμα ελάτε να το δείτε και από κοντά ... δουλειά δεν βρίσκεις δύσκολα εκτός εάν είσαι ξένος...Μπορεί να έχουν κρατήσεις, αλλά οι μισθοί τους είναι παρά πολύ καλοί και δεν χρειάζεται να είσαι διευθυντής γι\'αυτό. Η ζωή τους είναι σε παρά πολύ κατάσταση και έχουν κερδίσει πολλά από την κρίση... Έχω άμεση επαφή με την Γερμανία και το ξέρω τόσο καλά... Οι μόνοι δοινοπαθούντες είναι αποκλειστικά όλοι οι μεσογειακοί λαοί, από\'όπου βλέπουμε συνεχώς φουρνιές να έρχονται για δουλειά...Ονόματα εταιρειών δεν μπορώ να αναφέρω γιατί μου το σβήνει η συντακτική ομάδα.....

 14. avatar Ανδρεας

  Επιτελους ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΥ ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΙ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΣΟ.....ΚΑΛΑ ΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΣ Τ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ 2010 ΕΝΟΣ...ΦΙΛΟΥ ΤΟΥ ΓΑΠ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ!
  ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΛΑΖΟΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΠΟΙΗΘΕΙΣ;

 15. avatar Ανδρεας

  ΑΚΡΙΒΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΚΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΜΟΥ!
  ΠΕΡΙΚΛΗ: Ανειδικευτος εργατης λεει, δεν ειπε μεγαλο στελεχος επιχειρησης! Μπορει να φτασει και τοσα που λες, αλλα μπορει να μενει και στα μισα αυτων που λες! Αλλα αυτος ο υπαλληλος που λες, για πες μας και ποσες κρατησεις αυτοματα (δηλ το τραβουν αμεσως!) πληρωνει; Να σου πω εγω απο γνωστο μου; 28% υγειονομικη πειρθαλψη,18% συνταξη,3% παει ταμειο ανεργειας και εχει κι ενα 2% ενα εξτρα για κοινωνικα επιδοματα.
  Επισης δεν μιλησε για κεντρο αλλα γενικα. Κι εσυ θα ξερεις πως δεν ζεις στο κεντρο στο Μοναχο, αλλα εκτος και παιρνεις τραμ κλπ κλπ που επισης κοστιζουν λεφτα. Το οτι 17 μυρια εργαζομενοι και συνταξιουχοι εγραφε τις προαλες παιρνουν κοινωνικο επιδομα, εμενα μου λεει πολλα για την χωρα αυτη! Να βλεπουμε λοιπον και το οτι ενας καλος μισθος εχει βαρβατες κρατησεις εκει.Δεν ειναι για να κλαιγεται,αλλα οταν αλλος παιρνει 1000 οπως λεει για εκει ναι, ειναι λιγα!

 16. avatar Ανδρεας

  ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ; ΕΓΩ ΒΡΕ 70 ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΦΟΡΗΤΟ ΚΟΥΜΠΙΟΥΤΕΡ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ ΚΙ ΟΜΩΣ ΓΡΑΦΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (ΟΧΙ ΛΛΙ!!!) ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ!
  ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ...ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑΡΑ!
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΖΟΓΕΡΜΑΝΟ ΠΟΥ ΛΕΣ[..] ΑΠΛΑ ΣΕ ΑΦΗΝΩ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!
  ΕΜΑΘΑ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΡΟΛ! ΑΠΛΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΣΕ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΣΥ ΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ!

 17. avatar spylab

  Τι απολυτη ηλιθ...α να πιστευει καποιος σε ανωτερες και κατωτερες φυλες......!!

 18. avatar Ανδρεας

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΜΟΥ!
  ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!
  ΜΕΙΝΕ ΡΑΓΙΑΣ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΦΥΡΕΡ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΖΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ....ΠΙΛΑΤΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ Η ΟΛΜΕ Η ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΣΙΑ.
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ!
  ΣΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΕΦΑΛΑΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!
  Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ! ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΜΠΕΡΝΤΕ ΣΟΥ;
  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙ! ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΦΥΛΗ ΕΣΥ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει