Ξεχωριστές δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ), που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, με αφετηρία πάντα το θέμα που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM): Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή.

Την Κυριακή 12 Μαΐου η είσοδος για το ΒΜΦ, καθώς και για όλες τις δράσεις, θα είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα στο πωλητήριο θα διατίθενται επιλεγμένα αντικείμενα με έκπτωση 10%.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν μέσα από την προτεινόμενη μουσειακή διαδρομή τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να συνδυάσουν την παλαιά τεχνολογία με τη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας και να εξοικειωθούν με θέματα που σχετίζονται με το φωταέριο και το εργοστάσιο.

Για πρώτη φορά ανοίγει για το κοινό το κτίριο του Νέου Υδαταερίου (Πύργος). Θα είναι προσβάσιμο μέχρι το ανώτερό του επίπεδο προκειμένου οι επισκέπτες να απολαύσουν τη μοναδική θέα του εργοστασίου και της πόλης μέχρι την ώρα δύσης του ήλιου. Θα πραγματοποιηθούν δύο αναβάσεις, στις 10.00 και στις 19.00.

Το Νέο Υδαταέριο κατασκευάστηκε το 1955, έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο κτίριο και διατηρεί ακέραιο στο σύνολό του τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Είναι πενταώροφο έχει ύψος περίπου 30 μέτρα. Στο ισόγειο υπάρχει μία αίθουσα προβολών, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το Πωλητήριο του Μουσείου, που είναι προσβάσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις από τις 10.00 ανά μιάμιση ώρα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο στο Γκάζι» στις 11.00, για παιδιά ηλικίας οκτώ έως 12 ετών, και «Το μυστήριο του φωταερίου» στις 12.00 για παιδιά ηλικίας πέντε έως επτά ετών.

Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.