Οι ρωσικές εφημερίδες και ιδιαιτέρως ο οικονομικός Τύπος, συνεχίζουν να παρακολουθούν την υπόθεση της αγοράς, ή ακριβέστερα της μακρόχρονης ενοικίασης, των νησιών της οικογένειας Ωνάση Σκορπιός και Σπάρτη, από την Γεκατερίνα, την 24χρονη θυγατέρα του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπαλόβλιεφ.

Η «Βέντομοστι», κοινή έκδοση στα ρωσικά των Financial Times και της Wall Street Journal, επικαλείται τον ελληνικό Τύπο για να υιοθετήσει την εκτίμηση ότι η συναλλαγή κινήθηκε μεταξύ 100 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. ευρώ.

Ενώ η RBK Daily επανέρχεται στην ανακοίνωση της οικογένειας Ριμπαλόβλιεφ, που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο και επιβεβαιώνει την αγορά: «Μια εταιρεία, που εντάσσεται στον Όμιλο (σ.σ. Ριμπαλόβλιεφ), ενεργώντας για τα συμφέροντα της Γεκατερίνα Ριμπαλόβλιεβα, ολοκλήρωσε την απόκτηση ομάδας εταιρειών, οι οποίες ανήκαν στο παρελθόν πλήρως στην Αθηνά Ωνάση. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της ομάδας αυτής ήταν και τα νησιά Σκορπιός και Σπάρτη, που βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται η RBK.

Στην ανακοίνωση, επίσης, υπογραμμίζεται, σύμφωνα με την RBΚ, ότι «η Γεκατερίνα Ριμπαλιόβλεβα διακρίνει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών των νησιών με τη χρήση οικολογικής τεχνολογίας και εξετάζει την αγορά αυτή ως μακροπρόθεσμη οικονομική επένδυση».

Ως απειλή για τη συμφωνία μακροχρόνιου λίζινγκ περιγράφεται από ρωσικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ η σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα Γελένα, με την οποία βρίσκονται από το 2008 στα δικαστήρια, καθώς εκείνη διεκδικεί μέρος της συνολικής του περιουσίας έως ύψος 5 δισ. ευρώ.

Το 2010 δικαστήριο της Γενεύης είχε αποφασίσει δέσμευση σημαντικού τμήματος της περιουσίας, ενώ η σύζυγος Γελένα επιμένει ότι ο Ριμπολόβλιεφ χρησιμοποιεί πολύπλοκα σχήματα για να κρύβει περιουσιακά στοιχεία.