«Πάντα ένα τέλος, φέρνει στην συνέχεια μια νέα αρχή». Αυτή είναι μία από τις τελευταίες φράσεις του βιβλίου της δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφίας Προκοπίδου, με τίτλο: «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», που παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

«Πάντα ήταν το όνειρό μου να γράψω ένα βιβλίο στα ελληνικά. Και αυτό το όνειρο πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Θεός μέσα σε αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση που ζούμε μας κατέβασε από τα ουράνια που βρισκόμασταν τα προηγούμενα χρόνια στη γη και τώρα εμείς καλούμαστε να ανέβουμε με πολύ προσπάθεια πάλι ψηλά. Τα γεγονότα που αναφέρω στο βιβλίο διαδραματίζονται τα τελευταία 100 χρόνια και θεωρώ ότι υπάρχει αλληλουχία μεταξύ τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Προκοπίδου. Επίσης, η συνάδελφός της, Άννα Παναγιωταρέα, είπε ότι το βιβλίο “μας ξυπνά μνήμες μιας ολόκληρης ζωής της Σοβιετικής Ένωσης που έσβησε μέσα σε μια ημέρα και ακολουθήθηκε μια νέα πορεία”.

Ακόμα, ο επίσης δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σπύρος Κουζινόπουλος, ανέφερε πως: «πρόκειται για 18 αφηγήματα που μέσα από αυτά γνωρίζουμε τις ανησυχίες και τον προβληματισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας», για να συμπληρώσει σχετικά και ο Χρήστος Τελίδης: «Μέσα από τις σελίδες μάθαμε για τον ελληνισμό που ποτέ δεν μάθαμε στην Σοβιετική Ένωση. Έγινε καλή και σκληρή δουλειά από την Σοφία. Να είναι καλοτάξιδο».