Αστεροσκοπείο Αθηνών για Χαλκιδική: Η πιο φονική καταιγίδα μετά από 36 χρόνια

Σε αρκετά σημεία το χαλάζι είχε μέχρι και μέγεθος μήλου


ΕΛΛΑΔΑ
15:18
11/07/2019
Αστεροσκοπείο Αθηνών για Χαλκιδική: Η πιο φονική καταιγίδα μετά από 36 χρόνια
4
loading

Την πρώτη συνολική αποτίμηση για τις συνέπειες της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υπενθυμίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί πριν από 36 χρόνια, τον Ιούλιο του 1983.

Παρά το γεγονός ότι οι θερινές καταιγίδες και τα νυκτερινά «μπουρίνια» είναι συνηθισμένα στα βόρεια τμήματα της χώρα μας, τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη χαρακτηρίζονται ως ακραία, καθώς συμβαίνουν με χαμηλή επαναληψιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα φαινόμενα έπληξαν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις 20-21 Ιουλίου 1983, με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές και το θάνατο 7 ανθρώπων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα.

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων (ακόμα και ίσο με μήλο), έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Επισημαίνεται ότι οι ταχύτητες ανέμου που παρουσιάζονται είναι χαμηλότερες από τις ταχύτητες ανέμου που συνόδευαν τις καταιγίδες, καθώς τα ισχυρότερα φαινόμενα έλαβαν χώρα σε πολύ μικρή έκταση όπου δεν υπάρχει κάλυψη από μετεωρολογικό σταθμό. Επιπλέον, τα δεδομένα ορισμένων σταθμών όπως της Κασσάνδρειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ακραία φαινόμενα της Τετάρτης προβλέφθηκαν έγκαιρα και με σημαντική ακρίβεια, τόσο ως προς τη σύγκλιση ψυχρών και θερμών των αερίων μαζών πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και ως προς τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Όπως αναφέρει το meteo.gr στην ανάρτησή του, με αφορμή τη συγκεκριμένη κακοκαιρία και τα θύματα που άφησε πίσω της, καθώς και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι Αττικής, είναι πλέον προφανής η ανάγκη δημιουργίας έξυπνων συστημάτων προειδοποίησης των πολιτών σχετικά με εκδήλωση και εξέλιξη έντονων/επικίνδυνων φαινομένων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Για τους ακροαριστερους οι νεκροί είναι ένας απλός αριθμός για κομματική εκμετάλλευση

  Για να δούμε θα γελάει με τους νεκρούς κια αυτός όπως έκανε ο τσιπρας όταν τον ρώτησαν στην συνέντευξη για τους 2 πιλότους; Αλλά μετά τους 130 στο Μάτι Μάνδρα να μου πεις τι είναι οι 2 ε;

  1. avatar Για τους ακροαριστερους οι νεκροί είναι ένας απλός αριθμός για κομματική εκμετάλλευση

   με 7 νεκρους και 120 τραυματιες φερατε την κανονικοτητα την χωρα ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ?????
   εξωωωωωω δολοφονοιιιιιιι

   1. avatar sov

    τράβα πίσω στην τρώγλη σου

 2. avatar gxri

  τελικά είναι αλήθεια: η νίκη του Κούλη μας γύρισε 40 χρόνια πίσω

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει