Ξεκίνησαν σήμερα οι πανελλήνιες 2019, με τους υποψήφιους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) να ρίχνονται στη μάχη με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Το Σάββατο 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στο μάθημα της Άλγεβρας.

Δείτε εδώ τα σημερινά θέματα

Ο ρόλος της Τέχνης και του καλλιτέχνη στην κοινωνία, ήταν το θέμα με το οποίο έπρεπε να καταπιαστούν οι υποψήφιοι. Στο πρώτο κομμάτι της εξέτασης, το μη λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις που αφορούσαν την τοποθέτηση του Αλμπέρ Καμύ στην Ακαδημία της Σουηδίας το 1957, όταν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να αναπτύξουν τους τρόπους με τους οποίους το σύγχρονο σχολείο θα μπορούσε να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Τέχνης και του Πολιτισμού, σε μία σύντομη ομιλία στη Βουλή των Εφήβων.

Αύριο, σειρά έχουν οι μαθητές των γενικών λυκείων οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (γενικής παιδείας).

Μετά τη λήξη των πανελλαδικών, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο το οποίο είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με πέρυσι καθώς λόγω των συγχωνεύσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας εν μέσω της χρονιάς, θα υπάρξουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.

Συνολικά, περίπου 102.000 υποψήφιοι διεκδικούν 78.335 θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών (από τις 6/6/2019 έως τις 2/7/2019) η είσοδος του κοινού και των δικηγόρων στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται μόνο από τις 12:00 έως τις 14:00.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εξετάσεων

Σημειώνεται πως χθες αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2019 στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

– το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018

το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2019 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017

το μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑ.Λ. 2019 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταία έτη συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. το 2017 και το 2018 (πατήστε εδώ).

Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.