Σειρά παρεμβάσεων θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη λίμνη Δοϊράνη για τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής, στο πλαίσιο διασυνοριακού προγράμματος, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κιλκίς και από την πλευρά των Σκοπίων ο τοπικός δήμος και ένα πανεπιστήμιο.

Στην ελληνική πλευρά θα εκριζωθούν τα δέντρα που είχαν φυτευτεί όταν είχε υποχωρήσει η λίμνη το 1989 και πλέον έχουν μεγαλώσει αρκετά, εμποδίζοντας τη θέα. «Η λίμνη έχει επανέλθει στα παλιά της όρια και έχει πλέον πολύ περισσότερο νερό από ό,τι στο παρελθόν» εξήγησε ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς, Παύλος Θωμαΐδης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για τα σχετικά έργα. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι θα διατηρηθούν τα δέντρα που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη και προσδίδουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στο τοπίο.

Επιπλέον, μπροστά στον οικισμό, στο παραλίμνιο μέτωπο, θα γίνουν εργασίες καθαρισμού του καναλιού υπερχείλισης, προστασίας και καλλωπισμού του λιμενοβραχίονα ενώ θα τοποθετηθούν προστατευτικά, φωτιστικά και παγκάκια. Θα δημιουργηθεί, επίσης, περιπατητική διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο έως το τελωνείο, σε μια απόσταση τριακοσίων μέτρων.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Κιλκίς προχωρά σε εργασίες για τη σύνδεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με τη συγκεκριμένη περιοχή η οποία θα προβληθεί συνολικά ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν. Σημειώνεται ότι κάποιες παρεμβάσεις είχαν γίνει ήδη από το Δήμο στο μέτωπο της λίμνης και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο κτίριο του συνοριακού σταθμού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα σχέδια που έχουμε για τη συνέχεια είναι να συνδεθεί η Δοϊράνη και με τα μνημεία πεσόντων του Α ‘ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έγιναν φέτος εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων. Πρόκειται για δύο νεκροταφεία, ελληνικό και αγγλικό και για τον τύμβο με τους λέοντες στο λόφο που επιθυμούμε να αξιοποιηθούν τουριστικά» πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης. Διευκρίνισε άλλωστε ότι οι παρεμβάσεις είναι ήπιες, δεν αλλοιώνουν το οικοσύστημα και γνωστοποίησε ότι μέχρι το φθινόπωρο τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, τέτοιου είδους ενέργειες έχουν στόχο τη βελτίωση της εικόνας που έχει ο επισκέπτης ο οποίος μπαίνει στη χώρα από τον σταθμό της Δοϊράνης, αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών από το εσωτερικό της χώρας.