Σε αναβολή οδηγήθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καθώς από αυτό έλειπαν περίπου 200 σύνεδροι, με τη διαδικασία να μεταφέρεται για το προσεχές διάστημα.

Μια πιθανή ημερομηνία φαντάζει η επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς για αυτό το διάστημα έχει οριστεί το ετήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, που είναι προγραμματισμένο μεταξύ 14 και 17 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι έξω από το ξενοδοχείο, όπου ήταν να διεξαχθεί το συνέδριο της ΟΙΥΕ, γύρω στις 8 το πρωί εκπρόσωποι εργαζομένων και ομοσπονδιών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κρατώντας πανό, αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους διαμαρτυρήθηκαν έξω από το ξενοδοχείο, χωρίς να προχωρήσουν σε κάποιον αποκλεισμό.

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν παρεμβάσεις εργοδοτών και εκλεγμένων αντιπροσώπων, με σκοπό να παρέμβει η εργοδοσία στο εργατικό κίνημα και να καθορίσει τις εξελίξεις στο συνέδριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΟΙΥΕ Παναγιώτη Κυριακούλια, που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, «είναι φανερό ότι όλο αυτό το σκηνικό είναι στημένο, προκειμένου να μην γίνει το συνέδριο με ευθύνη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Όπως διευκρίνισε, θα γίνει ό,τι προβλέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας, με απόφαση της διοίκησης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Ντίνα Γκογκάκη, έκανε λόγο για αποφάσεις fast track. «Πήραν αποφάσεις fast track, για να γίνει το συνέδριο καθημερινή, χωρίς να λάβουν κανένα μέτρο να εξασφαλίσουν την παρουσία των εργαζομένων, των πραγματικά εκλεγμένων από ζωντανές διαδικασίες, από γενικές συνελεύσεις και, τώρα, μιλούν πάλι για τραμπουκισμούς αυτοί που έφεραν τους νονούς και δεν παίρνουν κανένα μέτρο, για να γίνει συνέδριο εργαζομένων. Θέλουν συνέδριο της εργοδοσίας. Αυτοί που ψήφισαν να γίνει συνέδριο, είναι άφαντοι».

Ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μίλησε για συνέδριο-παρωδία, «το οποίο αποφάσισε η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που έχουν όνομα και επώνυμο. Είναι οι δυνάμεις αυτές που, πριν από δέκα ημέρες, δεν δίστασαν, προκειμένου να επιβάλουν την εργοδοτική παρέμβαση, να φέρουν μπράβους, για να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες. Συνέδριο με τους εργοδότες μέσα στις γραμμές μας δεν πρόκειται να γίνει. Αν θέλουν να κάνουν συνέδριο με διευθυντικά στελέχη και με προέδρους ΑΕ, να πάνε να το κάνουν στις εργοδοτικές ενώσεις, στο ΣΕΒ και στους εφοπλιστές. Στα εργατικά σωματεία κουμάντο θα κάνουν αποκλειστικά οι εργάτες».