Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Σπύρος Μουζακίτης, μετά τις καταγγελίες για σωρεία περιστατικών απευθείας αναθέσεων έργων από φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Η έρευνα έχει στόχο να εξακριβωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το δημοσίευμα, στο φύλλο του Σαββάτου, 17 Νοεμβρίου, της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», σχετικά με δεκάδες περιστατικά παράκαμψης της διαγωνιστικής διαδικασίας και απευθείας αναθέσεων εκτέλεσης έργων, με την επίκληση κατεπείγουσας ανάγκης από φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που θα ερευνηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), που έχει συσταθεί για να ελέγχει τους διαγωνισμούς, έχει ήδη απορρίψει, μέσα σε λίγους μήνες, 85 απευθείας αναθέσεις που επιχειρήθηκε να γίνουν για προμήθειες του Δημοσίου.

Για το θέμα, ο πρόεδρος της ΕΑΑΔΗΣΥ, Βασίλειος Φλωρίδης απέστειλε έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λυκουρέντζο, στο οποίο τονίζει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, με υπαιτιότητα των ίδιων των φορέων, «κωλυσιεργούν δραματικά οι ενιαίοι διαγωνισμοί».

Ο κ. Μουζακίτης απέστειλε ήδη παραγγελία προς την Αρχή, ζητώντας αντίγραφα των απορριπτικών για διαγωνισμούς αποφάσεων φορέων αλλά και όλων όσων έχουν συνολικά εκδοθεί, λόγω μη συνδρομής του στοιχείου του κατεπείγοντος ή του απρόβλεπτου γεγονότος, για να διαπιστωθεί αν τίθεται ζήτημα οργανωμένου κυκλώματος.